8 dilde "sağduyu" mesajı

8 dilde

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, mezhep ve meşrebe dayandırılmak istenen çatışmaların, İslam dünyasını tehdit eder boyuta ulaşması üzerine sağduyu çağrısı yaptı. Görmez'in kaleme aldığı metin, 8 dile çevrildi.

18 Haziran 2014, Çarşamba - 11:28
HİT: 1(0)







Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, mezhep ve meşrebe dayandırılmak istenen çatışmaların, İslam dünyasını tehdit eder boyuta ulaşması üzerine sağduyu çağrısı yaptı.

Kur'an ve sünnetin, Müslüman'ın Müslüman'a canını ve kanını helal gören bir cihadı asla emretmediğini vurgulayan sağduyu çağrısı, Türkçe, Arapça, Farsça, İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça ve Kürtçe'nin Kırmanci ile Soranice lehçelerine çevrildi. Görmez, çağrıyı Arapça olarak bizzat seslendirdi.

Metinde, İslam dünyasında yaşanan krizlerin, siyasi ve askeri gerilimlerin, mezhep ve meşrebe dayandırılmak istenen çatışmaların, İslam dünyasının güvenliğini tehdit edecek boyuta ulaştığını belirten Görmez, son olarak, Musul başta olmak üzere Irak ve Suriye ekseninde yaşanan kaos ortamının, gerilimi daha da tırmandırdığını anımsattı.

Bu süreçte üretilen karşılıklı şiddet içerikli beyanların, cihad ilanlarının, mukaddes mekanların tahribine dönük tehditlerin, insan kaçırma ve öldürmelerin, yaklaşmakta olan kitlesel faciaların ön sarsıntıları olduğunu ifade eden Görmez, bu olayların büyüyerek geri dönülemez bir noktaya gelmesi durumunda, İslam dünyasında insani, toplumsal, dini ve mezhebi açılardan kalıcı parçalanmaların yaşanmasının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti.

Sorunun çözümü için herkesi ortak hareket etmeye çağıran Görmez, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Müslüman kimliği, her türlü mezhebi, meşrebi, coğrafi, etnik, siyasi ve politik aidiyetin üstündedir. Hiçbir yapı, İslam kardeşliğini ve vahdetini bozmaya yönelik çalışmalara izin vermemelidir. Kur'an ve sünnet, insanların birbirine canını, kanını, malını ve ırzını dokunulmaz kılmıştır. Haksız yere bir insanın kanını dökmek, dini bakımından en büyük cürüm olarak kabul edilmiştir. 1400 yıldır bütün farklılıklarıyla bugünlere gelen bir toplumu dini, mezhebi ve etnik temellere dayalı bir yapı ile yönetme imkanı yoktur. Hiç kimse ya da hiçbir grup, bir başkasının inancına, değerine ve düşüncesine savaş açamaz. Herkes yaşadığı topraklarda tarihsel birikimine uygun olarak özgürce yaşama hakkına sahip olmalıdır. Bunun aksine olan her tutum ve davranış, selam ve eman yurdu olan bu topraklarda fitne çıkarmak isteyen unsurlar olarak görülmelidir.

Tarihsel süreç içerisinde ortaya çıkan Ehl-i Beyt ve Ehl-i Sünnet geleneklerini birbirine karşıt olarak görüp bunun üzerinden güç mücadelesine girmek büyük bir fitne olarak görülmelidir. Ehl-i Beyt de Ehl-i Sünnet de Hz. Peygamber Efendimizdendir. Bu unsurların birbirleriyle çatışma halinde olduğunu savunmak, asla kabul edilemez. Herhangi bir Müslüman grup, fırka veya cemaatin, kendi dini anlayışını mutlak hakikat kabul ederek diğer anlayışları ötekileştirmesi, tekfir etmesi, tekfir ettiklerini de ölüme mahkum etmesi asla kabul edilemez. Bu tür anlayışları meşrulaştıracak hiçbir yaklaşım, anlayış ve görüşün, İslam'dan destek bulması mümkün değildir."

-"İslamla bağdaşması mümkün değil"

Müslümanım diyen herkesin İslam dairesinde olduğunu belirten Görmez, şunları kaydetti:

"Hiç kimsenin bir başkasını İslam'dan çıkartma salahiyeti yoktur. Tekfiri esas alan yapılar, nasıl ki tarihte Müslüman vicdanlar tarafından mahkum edilmişse bugün de nevzuhur bu düşüncelerin maşeri vicdan tarafından kabul görmeyeceği açıktır. Sağduyu ve vicdan sahibi her Müslüman, basiret ve ferasetiyle, bu tür yapıların kökleşmesine hiçbir zaman fırsat vermeyecektir. Çıkar çatışmalarının kurbanı olan savunmasız insanların, çocukların, kadınların ve yaşlıların yok edilmesi ve insanların yerlerinden yurtlarından sürülmesi üzerine inşa edilecek bir yapının, kendisini İslam ile bağdaştırması mümkün değildir.

Bazı çevrelerin, Necef ve Kerbela'da bulunan Ehl-i Beyt'in büyükleri Hz. Ali, Hz. Hüseyin ve Ebu'l Fadl Abbas gibi manevi şahsiyetlerin mezarlarının tahrip edilmesine yönelik tehdit içeren açıklamaları asla kabul edilemez. Zira Necef ve Kerbela gibi müstesna mekanlar, Hz. Ali, Hz. Hüseyin ve Ebü'l Fadl Abbas gibi Ehl-i Beyt büyükleri, Şiilerin veya Sünnilerin değil bütün İslam ümmetinin ortak, büyük değerleridir. Aynı şekilde bazı çevrelerin diğerlerine karşı cihat ilan etmesi de kabul edilemez. Zira Kur'an ve Sünnet, Müslüman'ın Müslüman'a canını ve kanını helal gören bir cihadı asla emretmemiştir. Bugün Müslümanların topyekûn başvuracağı en büyük cihad, taassuba, fakirliğe, cehalete, fitneye ve tefrikaya karşı yapacakları cihattır. Hiç kimse, zulme karşı cihad iddiasıyla başkaca mazlumiyetlerin yaşanmasını meşru gösteremez."

-"Alimler de suç ortağına dönüşür"

Bu süreçte, bireysel olarak alimlerden ve dini kurumlardan ilan edilen fetvaların, son derece kaygı verici olduğunu ifade eden Görmez, "Bugün, alimlere düşen en büyük görev, Müslüman toplumları ayrıştırmaya yönelik fetvalar vermek yerine İslam dünyasındaki farklılıkları bir rahmet ve zenginlik olarak görüp barış içinde birlikte yaşamanın ahlakını ve hukukunu yeniden inşa etmek olmalıdır" ifadesini kullandı.

Bugün, mezhep çatışmasını ve akan kanı durdurmayan bir sözün, hiçbir kıymeti olmadığı gibi, akacak kana sebep olacak fetvaların da hiçbir değeri olmayacağının altını çizen Görmez, şunları kaydetti:

"Aksi takdirde bütün İslam alemi suç ortamına, bütün İslam alimleri de suç ortağına dönüşür. Bütün bu olup bitenleri sadece kaygıyla izlemek yetmez. Elim sonuçlar doğuracak bir çatışmayı engellemek için bütün dini liderler ve alimler kararlılıkla birlik ve beraberlik içinde hareket etmelidir. Bu hepimizin dini, ahlaki ve vicdani görevidir.

Sıcak çatışma bölgelerindeki dini kurum ve kuruluşların temsilcileri bir araya gelerek başta Irak ve Suriye olmak üzere çatışma alanlarıyla ilgili dini ve ahlaki temelli çözüm girişimlerini başlatmalıdır. İslam dünyasındaki dini-manevi sahadaki kanaat önderlerinden oluşan bir heyet, mezhep odaklı kamplaşmaların ortadan kaldırılması için inisiyatif almalıdır. Bu yönde uluslararası niteliği haiz Müslüman kurum ve kuruluşlar, sorumluluk üstlenmelidir. Diyanet İşleri Başkanlığımız, bu konuda görev üstlenmekten bahtiyarlık duyacaktır."

Kaynak: www.stargundem.com

İLGİLİ HABERLER

12 gün sonra kurtarıldı

Almanya'nın en derin mağara sisteminde mahsur kalan Alman mağara bilimci, HİT: 1 (0)
12 gün sonra kurtarıldı

Anayasa Mahkemesi'nin kararına saygılıyız

Başbakan Yardımcısı Arınç, Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz kararı ile ilgili "Bireysel HİT: 2 (0)
Anayasa Mahkemesi'nin kararına saygılıyız

Galatasaray LH maça çıkmadı

Galatasaray Liv Hospital, Beko Basketbol Ligi play-off final serisinde Fenerbahçe HİT: 1 (0)
Galatasaray LH maça çıkmadı

Taksim piyanistinden Soma konseri

Gezi Parkı eylemleri sırasında Taksim'de konser veren Alman aktivist Martello, HİT: 2 (0)
Taksim piyanistinden Soma konseri

İstanbul'da sağanak hayatı olumsuz etkiledi

İstanbul'da akşam saatlerinde etkili olan kuvvetli yağış nedeniyle bazı cadde HİT: 1 (0)
İstanbul'da sağanak hayatı olumsuz etkiledi

Sanatçı Nejat İşler, ameliyat edildi

Sanatçı Nejat İşler, septik şok sonucu gelişen dolaşım bozukluğu nedeniyle HİT: 2 (0)
Sanatçı Nejat İşler, ameliyat edildi

    İngiltere'ye ikinci şok

    2014 Dünya Kupası D Grubu maçında bu akşam Uruguay ile HİT: 1 (0)
    İngiltere'ye ikinci şok

    Uslu'dan "paralel" gönderme

    Fenerbahçe Kulübü Genel Sekreteri ve Basın Sözcüsü Mahmut Uslu, oynamadan HİT: 1 (0)
    Uslu'dan

    Ve Fenerbahçe şampiyon

    Galatasaray Liv Hospital, aldığı karar doğrultusunda Beko Basketbol Ligi Play-off HİT: 1 (0)
    Ve Fenerbahçe şampiyon

    Drogba'ya soğuk duş

    2014 Dünya Kupası C Grubu maçında bu akşam Kolombiya ile HİT: 1 (0)
    Drogba'ya soğuk duş

    Avrupa'da emeğiyle var olan bir milletiz

    Başbakan Erdoğan, "Bizden kimsenin korkmasına, tedirgin olmasına gerek yok. Biz HİT: 1 (0)
    Avrupa'da emeğiyle var olan bir milletiz

    Sneijder'e altın plaket

    Galatasaray'ın Hollandalı futbolcusu Wesley Sneijder, Hollanda Futbol Federasyonu tarafından milli HİT: 1 (0)
    Sneijder'e altın plaket

      "Olağandışı bir olay"

      Fenerbahçe Ülker Basketbol takım kaptanı Ömer Onan, şampiyonluğun hayırlı olmasını HİT: 1 (0)

      Obama'nın Irak rotası

      ABD Başkanı Barack Obama, Irak'a 300 askeri danışman gönderileceğini açıkladı. HİT: 2 (0)
      Obama'nın Irak rotası

      12 Dev adam 11. Türkiye Ligi Finalleri tamamlandı

      Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) tarafından Kuşadası'nda düzenlenen 12 Dev adam HİT: 2 (0)
      12 Dev adam 11. Türkiye Ligi Finalleri tamamlandı

      İmzayı attırdı

      Torku Konyaspor, Benjamin Fuchs ile 1 yıllık sözleşme imzaladı.. HİT: 1 (0)
      İmzayı attırdı

      "Cetvelle sınır çizenler Ortadoğu'ya bakınca petrol görüyor"

      Avusturya'nın başkenti Viyana'da Türk vatandaşlarına hitap eden Başbakan Recep Tayyip HİT: 1 (0)

      Erdoğan: "Darbeye darbe, katliama katliam dedik"

      Avusturya'nın başkenti Viyana'da Türk vatandaşlarına hitap eden Başbakan Recep Tayyip HİT: 1 (0)
      Erdoğan:
        • Akdeniz'de 4.5 büyüklüğünde deprem Akdeniz'de 4.5 büyüklüğünde deprem
        • İstanbul'da sağanak hayatı altüst etti - İstanbul trafik yoğunluk haritası İstanbul'da sağanak hayatı altüst etti - İstanbul trafik yoğunluk haritası
        • 'Önce vali sonra başkan olacak' 'Önce vali sonra başkan olacak'
        • Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Twitter bilmecesi! Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Twitter bilmecesi!
        • Kerry'den İran'a yeşil ışık Kerry'den İran'a yeşil ışık
        • Facebook'tan Başbakan'a hakarete ceza Facebook'tan Başbakan'a hakarete ceza
        • Başbakan Erdoğan’dan Avrupa’ya sert tepki Başbakan Erdoğan’dan Avrupa’ya sert tepki
        • İşte Amazon'un ilk akıllı telefonu 'Fire Phone''un özellikleri İşte Amazon'un ilk akıllı telefonu 'Fire Phone''un özellikleri
        • Dursun Çiçek: Tek sorumlusu bu çete Dursun Çiçek: Tek sorumlusu bu çete
        • Anadolu engereği yıllar sonra Antalya'da görüntülendi Anadolu engereği yıllar sonra Antalya'da görüntülendi
        • Çetin Doğan tahliye oldu Çetin Doğan tahliye oldu
        • Ulaştırma Bakanı Lüfi Elvan hastanelik olduHİT: 0 Ulaştırma Bakanı Lüfi Elvan hastanelik oldu (0)
        • Mine Kırıkkanat'tan CHP'ye 'çatı aday' tepkisiHİT: 0 Mine Kırıkkanat'tan CHP'ye 'çatı aday' tepkisi (0)
        • Facebook çöktü, yarım saat sonra kendine geldiHİT: 1 Facebook çöktü, yarım saat sonra kendine geldi (0)
        • Kamerun: 0 - Hırvatistan: 4
        • İstanbul Tuzla'da hortum dehşeti - video haber izle
        • Aslışah Alkoçlar tatilde
        • Bandırma'da trafik kazası: 4 ölü
        • IŞİD Saddam'ı idam eden yargıcı yakaladı
        • Halit Ergenç'in kılları Murat Boz'un başına dert oldu
        • Nejat İşler'in parmaklarını mı kesildi?
        • Avrupa'nın evrensel değerleri tek tek çiğneniyor
        • Anayasa Mahkemesi Balyoz kararını yayınladı
        • Eskişehirspor 49 yaşında
        • 2023'e kadar 700 milyar dolarlık ihtiyaç
        • Engin Alan'a tahliye
        • TRT'den istifa eden gazeteci cumhurbaşkanı adayı oldu
        • Uruguay-İngiltere / CANLI
        • Webo'lu Kamerun'a acımadılar
        • Kaan Kural'dan tehdit gibi tweete cevap
        • Damızlık koçları otomobille götürdü
        • İstanbul'da sağanak hayatı olumsuz etkiledi
        • FIFA, Meireles'le ilgili kararını verdi!
        • İspanya'da Kral 6. Felipe dönemi başladı
        • İspanya'da Kral 6. Felipe dönemi
        • G.Saray'ı çıldırtan hakem konuştu!
        • Nişan yüzüklerini Erdoğan taktı
        • Bakan geceyi hastanede geçirecek
        • Çetin Doğan tahliye oldu
        • MEB akreditasyon çalışmalarına başladı
        • Güneş gözlüğünü süs için takmayın
        • FBI ''Twitter Steno'' sözlüğüne sahip
        • Sibel Can: Miami değil Londra
        • İstanbul'da hava trafiğinde aksama
        • Fildişili Die hıçkıra hıçkıra ağladı!
        • İBB'den su havzaları ile ilgili sevindiren haber
        • Tayyar'dan Alan'a "namussuz" tepkisi
        • Haşim Kılıç Mirzabeyoğlu için ne zaman harekete geçecek
        • Akdeniz'de deprem
        • Uruguay: 2 - İngiltere: 1
        • Survivor Türkiye 2014'ün kazananı belli oldu
        • Akdeniz'de 4.5 büyüklüğünde deprem
        • Kılıçdaroğlu'ndan en ayrıntılı İhsanoğlu açıklaması
        • Gerekirse komuta kademesi yeniden düzenlenmeli
        • Survivor Türkiye'nin kazanan ismi Turabi oldu
        • Luis Suarez beşiği salladı!
        • Haşim Kılıç Mirzabeyoğlu için ne zaman harekete geçecek
        • İngiltere Uruguay'a 2-1 yenildi
        • Hamas'tan, Filistin Devlet Başkanı Abbas'a kınama
        • GÜNCEL HABER
        • Uruguay: 2 - İngiltere: 1 Uruguay: 2 - İngiltere: 1
        • Survivor Türkiye 2014'ün kazananı belli oldu Survivor Türkiye 2014'ün kazananı belli oldu
        • Akdeniz'de 4.5 büyüklüğünde deprem Akdeniz'de 4.5 büyüklüğünde deprem
        • Kılıçdaroğlu'ndan en ayrıntılı İhsanoğlu açıklaması Kılıçdaroğlu'ndan en ayrıntılı İhsanoğlu açıklaması
        • Haşim Kılıç Mirzabeyoğlu için ne zaman harekete geçecek Haşim Kılıç Mirzabeyoğlu için ne zaman harekete geçecek
        • YAZARLAR
        • RÖPORTAJ
        Rusya gazı için Ocak 2015’te fiyat revizyonu
        Rusya gazı için Ocak 2015’te fiyat revizyonu
        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Rusya'dan alınan doğalgazın
        Ajanslar