ROMA (AA) - İtalya Başbakanı Matteo Renzi, ülkesinin 1 Temmuz’da devralacağı Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığının reformlar yapmak için fırsat olduğunu söyledi.
Başbakan Renzi, İtalya’nın 1 Temmuz’da Yunanistan’dan devralacağı AB Dönem Başkanlığına ilişkin hükümetinin izleyeceği programın detaylarını parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisinde anlattı.
AB Dönem Başkanlığının 2003 yılından sonra İtalya’ya döndüğünü anımsatan genç Başbakan, Avrupa’nın bir yetkilendirme yeri olmadığını ifade ederek “Avrupa’ya güçlü bir İtalya taşıyacağız. İtalya’nın sesini kararlılıkla taşıyacağız. Demokrasi adına hiçbir dersi kabul etmeyiz” dedi.
“İtalya’nın dönem başkanlığı reformlar yapmak için fırsat. İtalya, kendi dönem başkanlığından itibaren bir reform paketi sunma niyetinde” diyen Renzi, 1 Eylül 2014’ten 28 Mayıs 2017’ye kadar olan 1000 günde ülkelerini kalkındıracak reformları parlamentoya getireceklerini söyledi.
İtalya’nın, AB’de her zaman kurallara saygılı olduğunu, diğerlerinin de saygılı olması gerektiğini ve bunun yanında daha önce de belirttiği üzere Birlik içinde büyüme odaklı ekonomik programa dönülmesi görüşünü savunan Renzi, “Kurallara uymaya devam edeceğiz ancak uygulama biçimi var, uygulama biçimi var. Biz, Almanya’nın geçmişte yaptığı gibi kuralların yüzde 3’ünü ihlal etmek istemiyoruz” ifadesini kullandı.
Son yılları ekonomik krizle geçiren ülkesinin ekonomik depresyondan çıktığını söyleyen Renzi, “İtalya, ekonomik depresyondan çıktı, krizden değil. Krizden çıkmak için hepimizin aynı istikamete gidiyor olmamız lazım” diye konuştu.
“Kim, Avrupa’yı seviyorsa Avrupa’yı kurtarma mecburiyetindedir” diyen Matteo Renzi, muhafazakarların engellemelerinin AB’nin büyüme sürecini engelleme riski taşıdığı uyarısında bulundu.
Renzi, Belçika'nın Ypres kentinde AB ülkelerinin liderlerinin katılımıyla Birinci Dünya Savaşı'nın 100. yıl anma töreni sırasında düzenlenecek AB Zirvesi'nin Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerini değerlendirmek için fırsat olduğunu söyledi.
Zirve öncesinde Avrupa’nın önemli bir kavşak noktasında bulunduğunu belirten Başbakan Renzi, burada karar vermeleri gereken şeyin AB Komisyonu Başkanı’ndan önce AB’nin hangi yöne gideceği olduğunu kaydetti.
İtalya’nın AB Dönem Başkanlığı boyunca gündemde tutmayı planladığı kaçak göçmen konusuna da değinen Renzi, Avrupa’nın bugün denizde ton balığı üretiminde faydalanılan Orkinos balığının tutulmasına dair çok şey söyleyebileceğini ama denizde yaşanan göçmen trajedisine “Bu bizim sorunumuz değil” şeklinde yaklaştığını ifade etti.
Renzi, “Ortak bir kadere sahip olmak için sadece ortak para biriminin olması ya da ortak başkanın, ortak finansman kaynağın olması yeterli değil. Ya ortak kaderi ve Avrupa’nın ortak değerlerini kabul edeceğiz ya da Avrupa, kendi üstlendiği rolünü kaybedecek” diye konuştu.
Matteo Renzi, göçmen sorununun herkesi ilgilendirdiğini, Akdeniz’in de Avrupa'nın sınırı olduğunu, bu nedenle ülkesinin geçen ekimde kaçak göçmenlere yönelik başlattığı insani yardım operasyonu “Mare Nostrum”un AB Sınır Güvenliği Birimi Frontex kapsamına alınması gerektiğini sözlerine ekledi.