Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı, alışveriş merkezleri zincir mağazalar gibi organize işletmeler ile esnaf işletmeleri gibi geleneksel işletmelerin ticaretini düzenleyen perakende ticareti kanun tasarısının TBMM'ye sevk edildiğini açıkladı.
Perakende sektörünün düzenlenmesi amacıyla daha önce üç kez taslak hazırlandı; ancak hiçbiri yasalaşmadı. Düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yazıcı, Türkiye'de 1,8 milyon kişi ile çalışan nüfusun yüzde 16'sının perakende sektöründe istihdam edildiğini, son 10 yılda sektörün yıllık yüzde 5,7'lik ortalama büyüme hızı ile en hızlı gelişen sektörlerden biri olduğunu belirterek, "Bu gelişmeler, sektörde yönlendirici ve destekleyici bir düzenleme ihtiyacını ortaya çıkarmıştır" dedi.
SEKTÖRÜN CİROSU 100 MİLYAR DOLARA ULAŞTI
Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu'na göre, toplam perakende pazarı 2013 yılında 215 milyar dolar oldu; toplam mağaza sayısı 78 bine ulaştı ve yüzde 13 büyüme ile sektörün cirosu 100 milyar dolar oldu. Bu yıl sektör cirosunun yüzde 15 büyüme ile 115 milyar dolara çıkması bekleniyor.
Tasarı, AVM, büyük ve zincir mağazalar, bayi işletmeler, özel yetkili işletmelerin yanı sıra esnaf ve sanatkar işletmelerini, oto galerileri ve emlak şirketlerini de düzenleme kapsamına alıyor.
Tasarıya göre, büyükşehirlerde, AVM yapı ruhsatı, çalışma ruhsatı gibi izinleri Büyükşehir Belediyeleri verecek. Yapı ruhsatı verilirken, ticaret ve sanayi odası ile esnaf ve sanatkar birliğinin görüşü alınacak.
AVM, büyük mağaza, zincir mağaza ve diğer ticari işletmeler müşterileri için otopark oluşturmakla yükümlü olacak. AVM'lerde, acil tıbbi müdahale ünitesi, ibadet yeri, bebek bakım odası, çocuk oyun alanı gibi ortak kullanım alanları oluşturulacak.
YASA KAYBOLMAYA YÜZ TUTMUŞ MESLEKLERİ KORUYACAK
AVM'ler, ibadet yeri bulunan yerlerde, ibadethane ile perakende veya açık alkol satışının yapıldığı yer arasında en az 100 metre mesafe bulunması zorunluluğundan muaf olacak. AVM'lerde, toplam satış alanının en az yüzde 5'i esnaf ve sanatkar işletmelerine; en az binde ikisi geleneksel, kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere ayrılacak. Yıl boyu süren sürekli indirimli satışların yapılabilmesi için işletmede satılan malların en az yüzde 70'inin indirimli ürün olması gerekecek.
Perakende ticaretin kanunun amacına uygun yapılmasını sağlamak amacıyla Perakendeciler Konseyi kurulacak. Tasarı kapsamındaki düzenlemelerin uygulama şartları, yapılacak ikincil mevzuat ve yönetmeliklerle belirlenecek. Tasarının, önümüzdeki yasama yılında TBMM'de ele alınması bekleniyor.
Kaynak: www.ihlassondakika.com