Nuh Naci Yazgan Üniversitesi (NNY) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı, Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, tatlı ikramının yoğun olduğu Ramazan bayramında, şeker hastalarının diyetlerine devam etmeleri gerektiğini söyledi.
İnanç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerin, günlük öğün sayısını azaltmaları, fiziksel aktivitelerini düşürmeleri ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle metabolizma hızlarının yavaşlayabildiğini ifade etti.
Bayramda başta şeker, çikolata, hamur işleri ve tatlılar olmak üzere aşırı ve yüksek kalorili besinlerin tüketilmesinin yavaşlayan metabolizma nedeniyle kilo problemini beraberinde getireceğini belirten İnanç, şunları kaydetti:
"Ayrıca bazı sindirim problemlerinin yaşanması da kaçınılmaz olur. Bu nedenle bu besinlerin aşırı tüketiminden kaçınılmalı ve fiziksel aktivite düzeyinin yavaş yavaş arttırılmasına özen gösterilmelidir. Bayramlaşma öz değerlerimizin içinde en önemli ve anlamlı olanlarından biridir. Ancak her ziyarette ikram edilen tatlılar tüketilmemeli, ev sahibinin de tatlı tüketiminde ısrarcı olmaması gerekiyor. Bayramda tatlı tüketimine yönelen ve düzensiz beslenen diyabet hastalarında ağız kuruluğu, halsizlik ve yorgunluk gibi şikayetlerin yanı sıra, şeker komasına varan ciddi sonuçlar gelişebiliyor. Bayramı hastanede geçirmemek için diyetin bozulmaması önem arz ediyor"
Mideyi çok fazla sıkıştırıp sindirim yolu rahatsızlıklarına neden olmamak için bayramın ilk günü hafif bir kahvaltı ile güne başlanması ve gün boyu öğün atlanmaması tavsiyesinde bulunan İnanç, kahvaltı da dahil her öğünde zengin C vitamini kaynağı olan domates, biber, maydanoz gibi besinlerin bulundurulmasının faydalı olacağını söyledi.
- Meyveli tatlılar ikram edin
Ramazan ayı süresince oruç tutma nedeniyle yaşanan kabızlık gibi bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesi açısından günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeye de özen gösterilmesi gerektiğini dile getiren İnanç, şöyle devam etti:
"Ana öğünlerde aşırı yağlı besinlerden uzak durulmalı, besinlerin yağda kızartılması veya kavrulması yerine haşlama, fırında ya da ızgarada pişirilme yöntemleri tercih edilmelidir. Sebze yemekleri daha iyi bir seçenek olabilir. Zeytinyağlı yaprak sarma buna güzel bir örnektir. Yoğun şeker ve yağ içeren tatlılar yerine sütlaç, tavuk göğsü gibi sütlü tatlılar ile hafif meyveli tatlıların ikram edilmesi daha sağlıklı olur. Eğer hamur tatlıları yenecekse bu günde en fazla iki porsiyonu geçmemelidir. 1 adet baklava veya böreğin verdiği enerjiyi harcayabilmek için en az 30 dakika tempolu yürünmesi gerektiği unutulmamalıdır. Tatlının yanında suyun ya da şekersiz açık çayın tüketilmesi daha iyidir."
İnanç, her fırsatta sıvı tüketiminin arttırılmasına dikkat edilmesi, günde en az 10-12 bardak su içilmesi tavsiyesinde bulunarak, ayran, kefir, evde yapılmış limonata, maden suyu ve meyve sularının da sıvı alımına katkı sağladığını ifade etti.
Bayramda çocukların çok fazla şeker tükettiğine de dikkati çeken İnanç, çocuklara büyüme ve gelişmelerine katkısı sağlamayan şeker ve çikolata yerine badem, ceviz, Fındık gibi kuruyemişler, meyveli süt veya yoğurdun ikram edilmesinin daha sağlıklı olacağını sözlerine ekledi.