Bu suçların cezası ağırlaştı

Bu suçların cezası ağırlaştı

Yasalaşan yeni yargı paketiyle bir çok suçun cezası ağırlaştı.

18 Haziran 2014, Çarşamba - 15:52
HİT: 0(0)







Cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlal eden kişi, mağdurun şikayeti üzerine 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişiye, 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

TBMM Genel Kurulu'nda, kabul edilen Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a göre, bir yabancının, yabancı ülkede Türkiye 'nin zararına rüşvet ve nüfuz ticareti suçu işlemesi halinde ve Türkiye 'de bulunduğu takdirde yargılama yapılması Adalet Bakanı'nın iznine bağlı olmayacak.

Yabancı bir ülkede işlenen veya işlendiği iddia edilen bir suç nedeniyle yargılanan ya da mahkumiyet alan yabancılar, haklarında soruşturma olması halinde de iade edilebilecek.

Kanun, cinsel dokunulmazlığa karşı suçların cezalarında önemli artışlar öngörüyor. Cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlal eden kişiye, mağdurun şikayeti üzerine, 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilecek. Cinsel davranışın sarkıntılık düzeyinde kalması halinde verilecek ceza 2 yıl ile 5 yıl arasında olacak. Suçun, vücuda organ ya da bir cisim s okul ması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda verilecek ceza, 12 yıldan az olmayacak. Bu suçun eşe karşı işlenmesi halinde, soruşturma ve kovuşturmanın yapılması mağdurun şikayetine bağlı olacak.

Suçun; beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı, kamu görevinin, vesayet veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle, üçüncü derece dahil kan veya kayın hısımlığı ilişkisi içinde bulunan bir kişiye karşı ya da üvey baba, üvey anne , üvey kardeş, evlat edinen veya evlatlık tarafından, silahla veya birden fazla kişi tarafından birlikte, insanların toplu olarak bir arada yaşama zorunluluğunda bulunduğu ortamların sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle işlenmesi halinde bu cezalar yarı oranında artırılacak.

Cinsel saldırı için başvurulan cebir ve şiddetin, kasten yaralama suçunun ağır neticelerine neden olması halinde, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanacak. Suç sonucu mağdurun bitkisel hayata girmesi veya ölümü halinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilecek.

CİNSEL İSTİSMARA 15 YILA KADAR HAPİS

Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi, 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Cinsel istismarın sarkıntılık düzeyinde kalması halinde 4 yıl ile 8 yıl arasında ceza verilecek.

Cinsel istismarın vücuda organ ya da bir cisim s okul arak gerçekleştirilmesi durumunda verilecek ceza, 16 yıldan az olmayacak.

Suçun; birden fazla kişi tarafından birlikte, insanların toplu olarak bir arada yaşama zorunluluğunda bulunduğu ortamların sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle, üçüncü derece dahil kan veya kayın hısımlığı ilişkisi içinde bulunan bir kişiye karşı ya da üvey baba, üvey ana, üvey kardeş veya evlat edinen tarafından, vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, koruyucu aile veya sağlık hizmeti veren ya da koruma, bakım ya da gözetim yükümlülüğü bulunan kişiler tarafından ve kamu görevinin ya da hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi halinde ceza yarı oranında artırılacak.

Cinsel istismarın, çocuk lara karşı cebir veya tehditle ya da silah kullanmak suretiyle gerçekleştirilmesi halinde de cezalar yarı oranında fazlalaştırılacak. Cinsel istismar için başvurulan cebir ve şiddetin kasten yaralama suçunun ağır neticelerine neden olması halinde, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanacak. Suç sonucu mağdurun bitkisel hayata girmesi veya ölümü halinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilecek.

Cebir, tehdit ve hile olmaksızın 15 yaşını bitirmiş olan çocuk la cinsel ilişkide bulunan kişi, şikayet üzerine 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.

Kanun, ensest ilişkilere ilişkin cezaları da düzenliyor. Suçun mağdur ile arasında evlenme yasağı bulunan kişi tarafından işlenmesi halinde, şikayet aranmaksızın 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası uygulanacak. Suçun, evlat edineceği çocuğun evlat edinme öncesi bakımını üstlenen veya koruyucu aile ilişkisi çerçevesinde koruma, bakım ve gözetim yükümlülüğü bulunan kişi tarafından işlenmesi halinde, şikayet aranmaksızın aynı ceza uygulanacak.

Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikayeti üzerine, 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına ya da adli para cezasına hükmolunacak. Ancak suçun çocuğa karşı işlenmesi halinde 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Suçun; kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin ya da aile içi ilişkinin sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle, vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, koruyucu aile veya sağlık hizmeti veren ya da koruma, bakım ya da gözetim yükümlülüğü bulunan kişiler tarafından, aynı iş yerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle, posta veya elektronik haberleşme araçlarının sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle ve teşhir suretiyle işlenmesi halinde bu ceza yarı oranında artırılacak.

Bu suç nedeniyle mağdur işi bırakmak, okul dan ya da aile sinden ayrılmak zorunda kalmış ise verilecek ceza bir yıldan az olamayacak.

NİTELİKLİ HIRSIZLIĞA 7 YILA KADAR HAPİS

Nitelikli hırsızlık suçunun 2 yıldan 5 yıla kadar olan cezası da 3 yıldan 7 yıla çıkarılıyor. Haksız yere bir yerin kilitlenmesini engellemek eylemi de nitelikli hırsızlık suçu kapsamında sayılacak.

Kişinin malını koruyamayacak durumda olmasından veya ölmesinden yararlanarak, elde veya üstte taşınan eşyayı çekip almak suretiyle ya da özel beceriyle, doğal afetin veya sosyal olayların meydana getirdiği korku veya kargaşadan yararlanarak, haksız yere elde bulundurulan veya taklit anahtarla, başka aletle kilit açarak ya da kilitlenmesini engelleyerek, bilişim sistemlerinin kullanılmasıyla, tanınmamak için tedbir alarak veya resmi sıfat takınarak, herkesin girebileceği yerde kilitlenerek ya da bina içinde muhafazaya alınan eşya ile büyük veya küçük baş hayvan hırsızlığının cezasının alt sınırı 3 yıldan 5 yıla, üst sınırı 7 yıldan 10 yıla çıkarılıyor.

Hırsızlık sonucu haberleşme, enerji, demiryolu ya da havayolu ulaşımı alanında kamu hizmetinin aksaması halinde iki kat ceza verilecek. Hırsızlık suçu gece işlenirse üçte bir oranında artırılacak ceza miktarı da yarı oranına yükseltiliyor.

Mala zarar verme suçunun nitelikli hallerinde 6 yıla kadar uygulanan hapis cezası 4 yıla kadar olarak değişiyor. Suçun artırılmasını gerektiren hallerde artırılacak ceza ise 2 katından bir katına düşürülüyor.

UYUŞTURUCU İMAL EDENE 30 YILA KADAR HAPİS

Kanun, uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal veya ihraç eden kişi için verilen "10 yıldan az olmamak üzere hapis" cezasını, "20 yıldan 30 yıla kadar" artırıyor.

Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak ülke içinde satan, satışa arz eden, başkalarına veren, sevk eden, nakleden, depolayan, satın alan, kabul eden, bulunduran kişi 10 yıldan az olmamak üzere hapis cezasına çarptırılacak. Uyuşturucu veya uyarıcı madde verilen ya da satılan kişinin çocuk olması halinde, veren veya satan kişiye verilecek hapis cezası 15 yıldan az olamayacak.

İthal veya imalatı resmi makamların iznine bağlı olan uyuşturucu ve uyarıcı madde üretiminde kullanılan maddeyi ithal eden, imal eden, satan, satın alan, sevk eden, nakleden, depolayan veya ihraç eden kişiye verilecek ceza da 4 yıldan 8 yıla çıkarılıyor.

Bu suçların, 3 ya da daha fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında, suç işlemek için teşkil edilmiş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde verilecek ceza bir kat artırılacak.

Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma ve özendirme suçunun 2 yıldan 5 yıla kadar olan hapis cezası, 5 yıldan 10 yıla kadar olacak.

Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, kabul eden, bulunduran ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullananlar, 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Bu suçtan dolayı başlatılan soruşturmada 5 yıl süreyle kamu davası açılmasının ertelenmesine karar verilecek. Erteleme süresi zarfında şüpheli hakkında asgari 1 yıl süreyle denetimli serbestlik tedbiri uygulanacak.

Kişinin, erteleme süresi zarfında yükümlülüklerine veya uygulanan tedavinin gereklerine uygun davranmamakta ısrar etmesi, tekrar kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alması, kabul etmesi, bulundurması veya kullanması halinde kamu davası açılacak.

Kaynak: habername.com

İLGİLİ HABERLER

Haşim Kılıç Mirzabeyoğlu için ne zaman harekete geçecek

Youtube açıldı, Balyoz sanıkları serbest. Fakat Haşim Kılıç, suçlu olduğu HİT: (0)
Haşim Kılıç Mirzabeyoğlu için ne zaman harekete geçecek

Dursun Çiçek Silivri'den çıktı

Emekli Albay Dursun Çiçek Silivri Cezaevi'nden çıktı. HİT: 1 (0)
Dursun Çiçek Silivri'den çıktı

İstanbul'da sağanak hayatı altüst etti - İstanbul trafik yoğunluk haritası

Meteoroloji'nin Marmara bölgesinde dolu ile birlikte kuvvetli sağanak yağış uyarısından HİT: 1 (0)
İstanbul'da sağanak hayatı altüst etti - İstanbul trafik yoğunluk haritası

Engin Alan cezaevinden çıktı

Balyoz davasından tutuklu MHP İstanbul milletvekili Engin Alan cezaevinden çıktı. HİT: 1 (0)
Engin Alan cezaevinden çıktı

TRT'den istifa eden gazeteci cumhurbaşkanı adayı oldu

Cumhurbaşkanlığına adaylığını açıklayan Gazeteci Abdurrahman Keskin, “Bizim Türkiye’yi kucaklayacak, birlik HİT: 4 (0)
TRT'den istifa eden gazeteci cumhurbaşkanı adayı oldu

Kerkük'te kaçırılan Türk işçiler serbest

Kerkük'te kaçırılan Türk işçiler serbest bırakıldı. Serbest kalan işçilerin isimleri HİT: 1 (0)
Kerkük'te kaçırılan Türk işçiler serbest

    Marmara için dolu ve sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara Bölgesi için dolu ve kuvvetli sağanak HİT: (0)
    Marmara için dolu ve sağanak uyarısı

    Çetin Doğan Silivri'den tahliye oldu

    Balyoz" planı davası sanıklarından eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral HİT: 2 (0)
    Çetin Doğan Silivri'den tahliye oldu

    İstanbul Tuzla'da hortum dehşeti - video haber izle

    İstanbul’da etkili olan rüzgar ve yağış sırasında oluşan hortum, görenleri HİT: 13 (0)
    İstanbul Tuzla'da hortum dehşeti - video haber izle

    TSK'dan Balyoz açıklaması: Yürekten paylaşıyoruz...

    Türk Silahlı Kuvvetleri resmi sitesinden Balyoz Davası tahliyeleri hakkında bir HİT: 1 (0)
    TSK'dan Balyoz açıklaması: Yürekten paylaşıyoruz...

    İstanbullular DİKKAT! Yağmur geliyor

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre İstanbul’u 1 saat içersinde HİT: 1 (0)
    İstanbullular DİKKAT! Yağmur geliyor

    Balyoz'da tüm sanıklara tahliye

    İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi kararına uydu. HİT: 1 (0)
    Balyoz'da tüm sanıklara tahliye

      Dursun Çiçek'ten paralel çete açıklaması

      AYM'nin verdiği karar sonrası birer birer tahliye olan Balyoz tutuklularından HİT: (0)
      Dursun Çiçek'ten paralel çete açıklaması

      Balyoz'da tahliye olan isimlerden ilk açıklamalar

      Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararında sonra Silivri Cezaevi'nde tahliyeler başladı. HİT: 2 (0)
      Balyoz'da tahliye olan isimlerden ilk açıklamalar

      İstanbul’da korkutan hortum görüntüsü

      İstanbul’da etkili olan rüzgar ve yağış sırasında oluşan hortum, görenleri HİT: 3 (0)
      İstanbul’da korkutan hortum görüntüsü

      TSK'dan tahliye açıklaması

      Genelkurmay: Personelimizin ve ailelerinin sevinçlerini paylaşıyoruz. HİT: 1 (0)
      TSK'dan tahliye açıklaması

      Engin Alan'a tahliye

      Balyoz davasında tahliye edilen 230 sanık arasında MHP İstanbul Milletvekili HİT: 4 (0)
      Engin Alan'a tahliye

      Balyoz davası süreci

      Türkiye, darbe planı olduğu iddia edilen "Balyoz" adını ilk kez HİT: (0)
      Balyoz davası süreci
        • İstanbul'da sağanak hayatı altüst etti - İstanbul trafik yoğunluk haritası İstanbul'da sağanak hayatı altüst etti - İstanbul trafik yoğunluk haritası
        • 'Önce vali sonra başkan olacak' 'Önce vali sonra başkan olacak'
        • Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Twitter bilmecesi! Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Twitter bilmecesi!
        • Kerry'den İran'a yeşil ışık Kerry'den İran'a yeşil ışık
        • Facebook'tan Başbakan'a hakarete ceza Facebook'tan Başbakan'a hakarete ceza
        • Başbakan Erdoğan’dan Avrupa’ya sert tepki Başbakan Erdoğan’dan Avrupa’ya sert tepki
        • İşte Amazon'un ilk akıllı telefonu 'Fire Phone''un özellikleri İşte Amazon'un ilk akıllı telefonu 'Fire Phone''un özellikleri
        • Dursun Çiçek: Tek sorumlusu bu çete Dursun Çiçek: Tek sorumlusu bu çete
        • Anadolu engereği yıllar sonra Antalya'da görüntülendi Anadolu engereği yıllar sonra Antalya'da görüntülendi
        • Çetin Doğan tahliye oldu Çetin Doğan tahliye oldu
        • Beşir Atalay: Soma için 20 milyon lira yardım toplandı Beşir Atalay: Soma için 20 milyon lira yardım toplandı
        • Mine Kırıkkanat'tan CHP'ye 'çatı aday' tepkisiHİT: 0 Mine Kırıkkanat'tan CHP'ye 'çatı aday' tepkisi (0)
        • Facebook çöktü, yarım saat sonra kendine geldiHİT: 1 Facebook çöktü, yarım saat sonra kendine geldi (0)
        • IŞİD, Obama'yı ti'ye aldıHİT: 2 IŞİD, Obama'yı ti'ye aldı (0)
        • Kamerun: 0 - Hırvatistan: 4
        • İstanbul Tuzla'da hortum dehşeti - video haber izle
        • Yılmaz Özdil: Ekmeleddin bey sevgisi tuhaf değil mi
        • Aslışah Alkoçlar tatilde
        • Bandırma'da trafik kazası: 4 ölü
        • Kadir İnanır tabancasını AVM'de unuttu
        • Halit Ergenç'in kılları Murat Boz'un başına dert oldu
        • Nejat İşler'in parmaklarını mı kesildi?
        • IŞİD Saddam'ı idam eden yargıcı yakaladı
        • Engin Alan'a tahliye
        • TRT'den istifa eden gazeteci cumhurbaşkanı adayı oldu
        • Uruguay-İngiltere / CANLI
        • Webo'lu Kamerun'a acımadılar
        • Yalman ve Özkök'ten ilk yorum
        • Mehmet Ali Alabora İngiliz olacak mı
        • Kaan Kural'dan tehdit gibi tweete cevap
        • Damızlık koçları otomobille götürdü
        • İstanbul'da sağanak hayatı olumsuz etkiledi
        • FIFA, Meireles'le ilgili kararını verdi!
        • İspanya'da Kral 6. Felipe dönemi başladı
        • İspanya'da Kral 6. Felipe dönemi
        • G.Saray'ı çıldırtan hakem konuştu!
        • Nişan yüzüklerini Erdoğan taktı
        • Bakan geceyi hastanede geçirecek
        • Çetin Doğan tahliye oldu
        • MEB akreditasyon çalışmalarına başladı
        • Güneş gözlüğünü süs için takmayın
        • FBI ''Twitter Steno'' sözlüğüne sahip
        • Sibel Can: Miami değil Londra
        • İstanbul'da hava trafiğinde aksama
        • Survivor Türkiye'nin kazanan ismi Turabi oldu
        • Luis Suarez beşiği salladı!
        • Haşim Kılıç Mirzabeyoğlu için ne zaman harekete geçecek
        • İngiltere Uruguay'a 2-1 yenildi
        • Hamas'tan, Filistin Devlet Başkanı Abbas'a kınama
        • Uruguay: 2 - İngiltere: 1
        • 12 gün sonra kurtarıldı
        • İngiltere'ye ikinci şok
        • Barzani Nuceyfi ile görüştü
        • Tunca Nehri'nde taşkın riski
        • Marmara için dolu ve sağanak uyarısı
        • Obama: Irak'ta hedefleri belirliyoruz
        • Tunceli'de teröristler kamyonet yaktı
        • Dursun Çiçek'ten paralel çete açıklaması
        • "Olağandışı bir olay"
        • YAZARLAR
        • RÖPORTAJ
        Rusya gazı için Ocak 2015’te fiyat revizyonu
        Rusya gazı için Ocak 2015’te fiyat revizyonu
        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Rusya'dan alınan doğalgazın
        Ajanslar