Paralel yapıyla ilgili incelemeler finansal boyuta taşındı. Kaynak Holding'le ilgili denetim sürerken, Mali Suçları Araştırma Kurulu'na (MASAK) yüzlerce şikâyet yağdı. Edinilen bilgilere göre, paralel yapının kasası olarak bilinen 12 şirket hakkında kuruma ihbar geldi. Bilişimden tekstile, turizmden gıdaya kadar birçok şirket mercek altına alındı. Gelen ihbarları dikkate alan mali polis ile Maliye Bakanlığı, dört koldan inceleme ve takip başlattı. Şirketlerde kaynağı ticari faaliyetle izah edilemeyen para hareketlerinin izi sürülüyor. Sahte fatura incelemesi yapılırken, delil karartmaya yönelik risklere karşı da özel tedbirler alınıyor.
ARAMALI İNCELEME
Yetkililer, "17 Aralık'tan sonra bu konuda onlarca şikâyet, ihbar geliyor. Büyük bir titizlik ve hassasiyet gösteriyoruz. Özellikle açıklanamayan para hareketleri konusundaki şikâyetler dikkatle takip ediliyor. Somut bulgu elde edildiğinde operasyon yapılıyor" değerlendirmesi yaptı. Aramalı incelemelerde delil karartmaya yönelik risklere karşı mahkeme kararıyla bilgi ve belgeler kayıt altına alınıyor. Mühürlü zarflar açılarak delil karartma olup olmadığına bakılıyor. Aramalı incelemelerin büyük çoğunluğu içerden ihbar kaynaklı yapılıyor.
MASAK DEVREDE
Öte yandan, bünyesinde NT mağazaları, Sürat Kargo, Sürat Bilişim gibi şirketleri barındıran Kaynak Holding ile ilgili incelemeler de sürüyor. Şirketin denetimiyle ilgili MASAK'ın da devreye girdiği öğrenildi. Kaynak Holding'in belgeleri kara para ve vergi kaçakçılığı iddiaları kapsamında denetleniyor. Holdinge yönelik yapılan mali operasyon öncesinde cemaatin 'kasası' olduğu iddia edilen Mustafa Özcan'ın da yurtdışına kaçtığı belirtilmişti.
İŞADAMLARINA KUMPAS
Seçim öncesinde gündeme gelen paralel yapının binlerce kişilik dinleme listesinde, ekonomideki kritik kurumların yanı sıra bakan, işadamı, üst kurul ve bankalar da bulunuyordu. 3 yıl boyunca BDDK'dan Halk bank'a, THY'den Kuveyt Türk'e, TMSF'den Çalışma Bakanlığı'na kadar kilit noktada görev yapan birçok ismin dinlendiği ortaya çıkmıştı. Paralel yapının işadamlarını 'kumpas kurmak' için dinlediği ifade edilmişti. Maliye Bakanlığı'nda da adeta örgüt kuran paralel yapının polisle işbirliği yaptığı iddia ediliyor. Cirosu yüksek iç ve dış ticarette sayılı firmaları belirleyip, bu şirketlerin sahiplerine baskı yapıldığı söyleniyor.
TAPELER ŞANTAJ İÇİN
Paralel yapının, şirket sahipleri ve kritik noktalardaki çalışanları dinlemeye aldığı, böylelikle tüm gizli bilgilere ulaştığı vurgulanıyor. Böylelikle, şirketlerin katılacağı ihale ve ihracatları yönlendirmek için tapeleri şantaj olarak kullandığı belirtiliyor. Şantaja boyun eğmek zorunda kalan firmaların birçok ilde adliyelere şikâyette bulunduğu öğrenildi. Devletin gizli bilgilerini cemaate aktararak, ticari sırların paralel yapıya aktarılmasını ve yabancılara geçmesini sağlayanlar hakkında da soruşturma açılacak.
Kaynak: Sabah