CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı, eski İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu oldu. Kılıçdaroğlu Bahçeli ile görüşmesinin ardından aday olarak Ekmeleddin İhsanoğlu'nu teklif ettiklerini açıkladı.
NEREDEN NEREYE
CHP, Deniz Baykal 'ın yıllar süren genel başkanlığı süresince ulusalcı-laik ve Alevi etkisinde kalan yöneticiler tarafından temsil edilmişti. CHP'nin seçim lerde gösterdiği adaylar da istisnasız bu kanadın temsilciliğini yapmıştı. Ancak Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığı döneminde yeni CHP adıyla girişilen yapılanmada, "sağcı, sağa yakın ya da sağdan gelen tavsiye üzerine" birçok isim CHP'nin vitrininde öne sürülmeye başlandı.
Son olarak Cumhurbaşkanlığı seçim leri için gösterilen çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu da yeni CHP'nin geldiği son nokta olarak göze çarptı.
ŞARAP İÇENDEN NAMAZ KILAN ADAYA
İslam alimi olan İhsanoğlu, CHP'nin temsil ettiği ulusalcı-laik kanadı adeta hayal kırıklığına uğrattı. CHP seçmeni, Ahmet Necdet Sezer'in dönemini hayal ettiği Cumhurbaşkanlığı seçim lerinde aday olarak Ekmeleddin İhsanoğlu'nu duyunca tepkisini dile getirmekte gecikmedi. CHP yönetimi, seçmen hassasiyetlerini dikkate almadan, Ahmet Necdet Sezer ve eşinin kadeh kaldırıp şarap içtiği fotoğraftan "Namaz kılan Ekmeleddin" fotoğrafına doğru bir yöneliş başlattı.
BABASI CHP'DEN KAÇTI MISIR'A GİTTİ
Öte yandan Ekmeleddin İhsanoğlu'nun CHP ile taban tabana zıt olan bir özelliği daha bulunuyor. İhsanoğlu'nun babası, Mehmet Akif'in yakın dostu olup, tıpkı Mehmet Akif gibi Atatürk devrimlerinden bazılarına muhalefet ettiği için gördüğü baskıdan dolayı Mısır'a gitti.
EKMELEDDİN İHSANOĞLU KİMDİR?
1943 yılında Kahire'de doğan İhsanoğlu'nun bilim tarihi, Türk kültürü, İslam dünyası ve Batı dünyası ilişkileri ve Türk-Arap ilişkileri hakkında değişik dillerde çok sayıda Kitap , makale ve tebliği bulunuyor.
İhsanoğlu, Mısır Ayn Şems Üniversitesi Fen Fakültesi'nden mezun olduktan sonra El Ezher Üniversitesi'nde akademik hayata başladı. Türk kültürünü küçük yaşta aile çevresinde tanıyan İhsanoğlu, Kahire Milli Kütüphanesi'nde ve Ayn Şems Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Osmanlı kültürü ve edebiyatı ile ilgili araştırma ve eğitim çalışmaları yaptı. 1974'te Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi'nde doktorasını tamamladıktan sonra, İngiltere'de Exeter Üniversitesi'nde doktora sonrası çalışmalar yaptı.
İSLAM VE BATI KÜLTÜRÜYLE YAKIN TEMASI VAR
İslâm ve Batı kültürüyle yakından teması olan İhsanoğlu, 1984'te profesör oldu. Prof. İhsanoğlu, İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi'nin genel direktörlüğünün yanı sıra İÜ Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü ile Türk Bilim Tarihi Kurumu'nun başkanlığını ve İÜ Bilim Tarihi Müze ve Dokümantasyon Merkezi müdürlüğü görevlerinde bulundu.
BİRÇOK BİLİM KURUMUNUN ÜYESİ
UNESCO ve Harvard Üniversitesi'ndeki görevlerinin yanı sıra millî ve uluslararası birçok bilim kurumunun üyesi olan İhsanoğlu, bilim ve eğitim tarihine katkı ve hizmetlerinden dolayı birçok ödül aldı. Devlet Üstün Hizmet Madalyası sahibi olan İhsanoğlu evli ve 3 çocuk babası.
AK PARTİ'YLE ARASI BOZULDU
İslam Konferansı Başkanlığı görevi yürüttüğü dönemde Ak Parti iktidarıyla yakın ilişkiler içinde olan Eklemettin İhsanoğlu'nun hükümetle arası Mısır'daki darbe sonrası açılmıştı. Mısır'da askerin iktidarı ele almasını 'darbe' olarak nitelendirmeyen ve gelişmelere karşı sessiz kalmaya tercih eden İhsanoğlu, eleştiriler almıştı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, o dönem " İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun ne iş yaptığını bilen var mı? Bu zat, darbeden sonra Mursi'yi suçlamıştı. Prof. Dr. İhsanoğlu'nun İİT Genel Sekreteri seçilmesi için Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Başbakan ımızın büyük çabalarını hatırladıkça yazık diyorum"eleştirilerinde bulunmuştu. İhsanoğlu'na yüklenen bir diğer isim de Adalet Bakanı Bekir Bozdağ olmuştu. Bozdağ, İhsanoğlu'nu istifaya çağırmıştı.