MÜSİAD Konya Şubesi Cuma toplantılarında bu hafta gündem “En Değerli Kariyer Çocuk larımıza Anne Baba Olabilmektir” konusu oldu. Toplantıya konuşmacı olarak katılan Eğitim ci-Yazar Musa Mert katılımcılara çocuk larımızı nasıl daha ahlaklı yetiştirebileceğimiz konusunda bilgiler verdi.
Mutad Cuma toplantısına MÜSİAD Konya Şubesi 4. Dönem Şube Başkanı ve Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, MÜSİAD Konya 5. Dönem Şube Başkanı Aslan Korkmaz, MÜSİAD, Genç MÜSİAD üyeleri ve diğer davetliler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Cuma Komisyonu Başkanı Lokman Koyuncuoğlu, “Geleceğimizin en büyük teminatı olan çocuk larımızın nasıl eğitileceği, onların daha ahlaklı olması noktasında neler yapılabileceği konusunda hepimiz zaman zaman yardıma ihtiyaç duyarız. Bu ihtiyaçlarımızı gidermek için hocamızdan bu konuda bizi aydınlatmasını istedik” dedi.
Açılış konuşmasının ardından toplantıya geçildi. Son dönemde millet olarak ekonomik anlamda yaşadığımız rahatlığın getirdiği rehavetin aile yapımıza olumsuz etkilerine dikkat çekerek sözlerine başlayan Mert, “Millet olarak bizim kalemiz ve en temel değerimiz aile dir. Son dönemlerde pek çok sarsıntılar yaşayan aile yapımızla bile dünyada bu değere sahip sayılı ülkeler arasına girebiliriz. Fakat toplum olarak yeni, modern, özellikle yapılaşmanın yatay değil de dikey olarak yaşandığı, iletişim araçlarının çok fazla kullanıldığı dünyada aile fertleri arasında ciddi bir iletişim kopukluğu yaşıyoruz. Bizi birbirimize daha çok yakınlaştırması gereken imkânlar artmış olmasına rağmen her geçen gün birbirimizden biraz daha kopuyoruz. Gelişen teknolojiyle birlikte yaşamımızın bir parçası haline gelen televizyon , cep telefon u ve bilgisayara olan bağımlılık anne , baba ve çocuk lar arasındaki bağları zayıflatan en önemli etkenler arasında yer alıyor.” ifadelerini kullandı.
“Kimimiz üniversitelerde kariyer yapmak için, kimimiz daha çok para kazanmak için, kimimiz de belli makamları elde edebilmek için gece gündüz çalışıyoruz. Millet olarak hep bir yoğunluk ve koşturmaca içerisindeyiz. Ancak bu yoğunluk içerisinde çoğumuz aile sinden ve çocuk larından bihaber yaşıyoruz. Aile mize ve çocuk larımıza yeteri kadar vakit ayıramıyoruz. Biz kariyer peşinde koşarken çocuk larımız ‘analı babalı öksüz ve yetim’ olarak büyüyorlar. En değerli kariyer çocuk larımıza anne baba olabilmektir.” dedi.
Bir çocuğun kişiliğini anne sinden karakterini ise babasından aldığına dikkat çeken Eğitim ci-Yazar Musa Mert, şunları söyledi:
“Altı yaşına kadar çocuk larımızın karakter ve kişilikleri yüzde 70-80 oranında oluşur. Okul a ve öğretmene kalan yüzde 20-30’luk kısmıdır. Okul larda davranış bozukluğu sergileyen öğrencilerin büyük çoğunluğu aile sinde sorunlar yaşayan çocuk lardır. Herkes çocuk larına iyi öğretmen arar, ama öğretmenlerin iyi anne baba aradıklarını hiç kimse düşünmez. Neyi kaçırdığımızı fark etmiyoruz. Koşuşturmacalarımızın sebebi olarak onlara daha güzel bir gelecek hazırlama bahanesini ileri sürüyoruz. Onların her şeyden önce bir anne babaya ihtiyaçları olduğunu, maddi ihtiyaçlarından çok daha önemli olan, saygın ve mutlu bireyler olarak yaşamalarını sağlayacak duygusal/manevi ihtiyaçları olduğunu düşünmüyoruz. Meseleye maddeci bir kafayla bakıyoruz. Çocuk larımızı geleceğe hazırlıyoruz, diyoruz. Aslında 'gelecek' dediğimiz her şey geçecek. Çocuk larımızı cennete hazırlamalıyız. Anne baba olarak altı yaşına kadar çocuk larımızla her türlü duygusal iletişimi ve paylaşımı yaşamamız gerekir. Eğer onlarla oturup konuşmaz, onlarla nitelikli zaman geçirmez, üzüntü ve sevinçlerine ortak olmazsak, maddi ihtiyaçlarını karşılamamızın bir anlamı ve faydası olmayacaktır.”
“Hiçbir baba çocuğuna güzel edepten/güzel ahlaktan daha büyük bir miras bırakamaz.” Hadisi şerifi üzerinde duran Mert, gerçekten bir kariyer sahibi olmak isteyen ve çocuk larına değerli bir miras bırakmak isteyen kimselerin, arkalarından kendileri için hayır dualar eden, güzel ahlaklı, salih evlat yetiştirmek için çaba sarf etmelerini gerektiğini söyledi.
Günümüzün en büyük sorununun bilgi sorunu değil, ahlak sorunu olduğuna dikkat çeken Mert, “ Peygamber Efendimiz çocuk larımızı nasıl yetiştirmemiz gerektiği hususunda bizlere yol göstermiştir. Örneğin bir Hadisi şeriflerinde çocuk larımızı üç haslet üzere terbiye etmemizi emretmiştir: Peygamber sevgisi, Ehli Beyt sevgisi ve Kur’an okuma sevgisi. Anne baba olarak, çocuk larımıza Peygamber Efendimizi, onun örnek ahlakını, önderliğini, aile sini, çocuk larını, yakınlarını, Kur’an-ı Kerim’i öğretmez ve anlatmazsak onlar kendilerine başka kahramanlar ve uğraş alanları bulacaklardır. Çocuk larımıza davranışlarımızla da örnek olmalıyız. Unutmayalım ki çocuk lar anne babalarının söylediklerini değil, yaptıklarını örnek alırlar.” dedi. Çocuk larına Kur’an’ı/Kur’an ahlakını öğreten, Kur’an eğitim i veren anne babalara ahret günü taç giydirileceğini anlatan Musa Mert, “Bundan büyük kariyer mi olur!?” şeklinde konuştu.
Toplantının ardından MÜSİAD Konya Şubesi 4. Dönem Şube Başkanı ve Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, MÜSİAD Konya 5. Dönem Şube Başkanı Aslan Korkmaz ve MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Lokman Koyuncuoğlu, günün anısına Eğitim ci-Yazar Musa Mert’e hediye takdim etti.