Hangi gerekçeyle oturuyorsun?

Hangi gerekçeyle oturuyorsun?

CHP Genel Başkanı "Aradan tam 51 gün geçti, hala komisyon kurulmuş değil. Şimdi ben Cemil Çiçek'e sormak zorunda değil miyim, sen o koltukta hangi gerekçeyle oturuyorsun?" dedi.

24 Haziran 2014, Salı - 17:18
HİT: 1(0)







CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM haftalık grup toplantısında konuştu. Daha önceki konuşmasında, Ekmeleddin İhsanoğlu'ndan bahsederken, "Çankaya'nın noteri olmayacak" dediğini anımsatan Kılıçdaroğlu, noterlerin bu ifadeden alındığını, ancak amacının kimseyi üzmek olmadığını, cumhurbaşkanı koltuğuna oturacak kişiyi tarif ettiğini söyledi.

Ortadoğu'da yaşanan gelişmelere değinen ve hükümetin bölgedeki politikasını eleştiren Kılıçdaroğlu, yıllarca uyardıklarını, 'Bölgeye silah sevk etmeyin. Birbirini öldürecek insanların eline Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti silah tutuşturmasın' dediklerini belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, IŞİD'e hala "terör örgütü" demediğini belirten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"İnsanları kurşuna diziyorlar, kalbini, göğsünü çıkarıyorlar, çiğ çiğ yiyorlar; o sırtını sıvazlıyor. Bir insan olarak bunu anlamıyorum. İnsana zulmeden, insanı öldüren bir kişiye siz nasıl sempati duyabilirsiniz. 100'e yakın Türk Musul'da rehin alındı. Güvence altında olduğu söyleniyor. Biz de ilgileniyoruz. Ama Türkiye'ye getirilemediler.

Sadece onlar mı? Türkmenler de. 300 bine yakın Türkmen Telafer'de açık ve korumasız alandalar ve Türkiye'den destek bekliyorlar. Erdoğan'ın bu konuda bir şey yaptığını duydunuz mu? Vicdan sorgulaması yaptığını duydunuz mu? Onun derdi başka. Onun derdi yeşil dolarla. Aile boyu bu planın içindeler.

Türkiye'nin Ortadoğu'daki gücü büyük ölçüde iflas etti. Ben çağrıda bulunuyorum: Merkezi Irak yönetimiyle, bölgesel Kürt yönetimiyle görüşün ve oradaki Türklerin güvence altına alınması için çalışın. BM'yi harekete geçirin. İnsani yardımlar için gerekirse Zaho'da merkez kurun. Silah değil insani yardım yapmalıyız. Uluslararası kuruluşları harekete geçirmeliyiz.

Merkezi Irak yönetiminin, Şiiler için kutsal kabul edilen yerleri korumak için askeri yığınak yaptığını biliyoruz. Türkmenleri korumak için gerekirse Kuzeyde Kürt yönetimiyle görüşülmeli, onların da desteği ile orada barış ve huzur sağlanmalı. 'Bölgede kan akmasın' diyoruz. Bölgeyi korumalıyız. Oradaki huzursuzluk hepimiz için huzursuzluk kaynağıdır.

'Bölgeye silah sevk etmeyin, göndermeyin' dedik. Yüzlerce silah dolu tır gitti. Önümüzdeki günlerde bir arkadaşımız, bu konuyla ilgili dosyayı açacak. Silahlar nasıl sevk ediliyor, kamuoyu ile paylaşacağız. Türkiye'nin itibarını ayaklar altına almaya Recep Tayyip Erdoğan'ın hakkı yok. Cumhuriyet, demokrasi, hukuk, özgürlük birikimlerini bir seferde ayaklar altına almaya hakkı ve yetkisi yoktur. Takipçisi olacağız."

"Anayasa Mahkemesi'ne şükranlarımı sunuyorum"

Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz davasına ilişkin kararını değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Birinci önemli nokta, karar oy birliği ile alındı. İkinci önemli nokta, 'Ankara'da hakimler var' dedirtti. Üçüncü önemli nokta, AİHM'e başvurmadan, oraya gitmeden, bu ülkenin yargıçları kendi özgür iradeleriyle Türkiye'nin en önemli temel sorununa çözüm getirdiler. 'Ankara'da hakimler var' dedirten Anayasa Mahkemesi'ne şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Dava konusunda çok şey söyledik, 'Haksızlık yapılıyor, insanlar boşuna zindanlarda bekletiliyor. Hastalarla ilgilenilmiyor. Sahte delillerle insanlar mahkum ediliyor' dedik. Onlar da bize 'Ergenekoncusunuz, darbecisiniz' dediler. Oysa darbelerde en çok mağdur olan biziz, onlar değil.

Bir toplantı yapılmış, o toplantıda sözde darbe kararları alınmış. 325 sanık yargılanıyor. 'Nasıl darbe yapacağız' diye oturup konuşacaklar. Fakat gerçek şu, 325'in 275'i hiç bu toplantılara katılmamış. Ama olsun, 'Sen de katıldın seni de alalım içeriye.' 'Haksızlık...' Hiç önemli değil. 'Ben katılmadım' Hiç önemli değil. Aranıyor, yurt dışından geliyor, 'Beni arıyorsunuz' diyor. 'İşimiz yoğun, git yarın gel' diyorlar. Ertesi gün geliyor, kaçacak diye tutukluyorlar. Bütün bunlar yaşandı.

Mahkumiyete gerekçe, dijital veriler. Şu ana kadar dijital verilerin hangi bilgisayarda üretildiğini kimse bilmiyor. Ama bir gerçek biliniyor. Bütün dijital veriler, TSK bilgisayarından üretilmemiştir.

Gölcük'te bir harddisk bulundu, 5 numaralı harddisk. 6 yıl sonra imal ediliyor ama '6 yıl önce siz kullandınız' deniliyor. Daha dünyada yok ama 'bunu siz kullandınız...' Böyle bir buluşları olsaydı, dünyaya söylerlerdi. Dinlemediler, 'Sizi mahkum edeceğiz' dediler. Delillerin sahteliği konusunda çok sayıda bilirkişi raporu var. Kimse dinlemedi. Sadece o mu? Savunmalarını sınırladılar.

En sert tepkiyi biz gösterdik. Silivri için, '1940'ların toplama kampıdır. Burada adalet yoktur' dedik. Yine dönüp bize, 'Siz Ergenekoncusunuz, siz darbecisiniz' dediler.

İnsanlar dışarıya çıktılar bir sevinç dalgası var toplumda. Ama bunun arkasındaki hüznü hepimiz görmeliyiz. Yazık, günah değil mi insanlara. İntihar edenler, ölenler oldu. Acı ve gözyaşı vardı. Aileler beklediler. Biz bunu unutacak mıyız? Mahkeme bu kararı verdi diye geriye dönüp kendimizi, vicdanımızı sorgulamayacak mıyız? Bunu yapmalıyız. Adalet gelecekse, adaletsizliğe bulaşanların da hesap vermesi gerekiyor."

12 Eylül Davası

Geçen bir hafta bir davanın daha sonuçlandığını ve 12 Eylül darbecilerinden Kenan Evren'le, Tahsin Şahinkaya'nın mahkum olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, Başbakının bu dava üzerinden "demokratlık" çıkarmaya çalıştığını savundu.

Kılıçdaroğlu, "Mahkumiyetleri tamamen göstermelik, hiçbir zaman hapse de girmeyecekler. Herkes bunu biliyor. Ama sen gerçekten demokratsan, gerçekten özgürlükçüysen, gerçekten hukukun üstünlüğüne inanıyorsan, 12 Eylül'ün siyasi yönüyle yüzleşeceksin.Onları değiştiriyorsan, eyvallah. Değiştirmiyorsan, kusura bakma sen de apoletsiz Kenan Evren'sin. Nokta" dedi.

12 Eylül dönemi ile bugünkü dönemi karşılaştıran Kılıçdaroğlu, "12 Eylülcülerin elinde sopa vardı, bunun elinden de var. Sen 12 Eylül darbe hukukunun yarattığı adamsın. Onunla, onun siyasi aktörleriyle getirdiği düzenle yüzleşirsen, değiştirirsen eyvallah" ifadesini kullandı.

17 Aralık operasyonundan sonra yaptıkları ilk işin, dört bakanla ilgili Soruşturma Komisyonu önergesi vermek olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, 19 Mart 2014 tarihinde AK Parti'nin de "usulen" bir önerge verdiğini savundu.

Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in o önergeyi İçtüzüğe aykırı olarak işleme koyduğunu iddia etti.

Seçimlerden sonra AK Parti'nin önergesini çekerek, yeni bir önerge verdiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, komisyon kurulmasıyla ilgili önergelerin 5 Mayıs 2014'te görüşmelerinin başladığını söyledi.

Çiçek'in görüşmeleri Pazartesi gününe denk getirdiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Televizyonda vatandaşlar yapılan yolsuzlukları dinlemesin diye. Düşünebiliyor musunuz? Cemil Çiçek, TBMM Başkanı... AKP'nin hamisi ve koruyucusu, görüşmeleri vatandaş duymasın, işitmesin, gizli yapalım, soruşturma komisyonu kuralım" dedi.

Kılıçdaroğlu, 12 Mayıs'ta bütün gruplara üç katı fazlasıyla üye bildirmesi konusunda yazı yazıldığını, kendilerinin de 12 üyeyi bildirdiklerini anımsatarak, Meclis Başkanlığına birkaç kez yazı yazmalarına bir cevap alamadıklarını belirtti.

"Sayın Cemil Çiçek soyadını değiştirsin"

Meclis Başkanlığı'ndan 2 Haziran'da kendilerine bir yazı geldiğini ve "Sizin 9 üyeniz daha önce düşüncelerini açıkladıkları için komisyonda görev alamaz, değiştirin" dendiğini aktaran Kılıçdaroğlu, bunun üzerine yeni üyeler bildirdiklerini söyledi.

Kılıçdaroğlu, "Bugün 24 Haziran. Aradan tam 51 gün geçti, hala komisyon kurulmuş değil. Şimdi ben Cemil Çiçek'e sormak zorunda değil miyim? Sen o koltukta hangi gerekçeyle oturuyorsun? TBMM'de dört bakanın rüşvet aldığı iddiası varken, sen parlamentonun itibarını korumak görevini üstlenmen gerekirken, parlamentonun itibarı ayaklar altına alma hakkın ve yetkin var mıdır?" değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: www.stargundem.com

İLGİLİ HABERLER

CHP'li İnce'den İhsanoğlu Tepkisi!

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun çatı aday olarak cumhurbaşkanlığı seçimlerine sokulacak olmasına CHP HİT: 1 (0)
CHP'li İnce'den İhsanoğlu Tepkisi!

Bu aylarda cildinizi 2 kat fazla nemlendirin

Yazın kuruyan ciltler, Ramazan ayında uzun saatler süren açlık ve HİT: (0)
Bu aylarda cildinizi 2 kat fazla nemlendirin

Borsa, güne yükselişle başladı

Borsa İstanbul, güne 79.262,85 puandan başladı. İstanbul serbest piyasada dolar HİT: 1 (0)
Borsa, güne yükselişle başladı

Zerdeçal her hastalığa çare oluyor

Zerdeçal; karaciğer kanserinin metastaz yapmasını da yüzde 70 oranında engelliyor. HİT: 1 (0)
Zerdeçal her hastalığa çare oluyor

FIFA dosyayı öne çekti

FIFA'nın, rakibini ısırdığı gerekçesiyle soruşturma başlattığı Suarez hakkındaki kararını mümkün HİT: 1 (0)
FIFA dosyayı öne çekti

Arjantin'in rakibi İsviçre oldu

2014 Dünya Kupası E Grubu'nda Honduras ile İsviçre karşı karşıya HİT: 1 (0)
Arjantin'in rakibi İsviçre oldu

    İşte Ömer Aşık'ın yeni takımı

    Houston Rockets'ta forma giyen milli oyuncu Ömer Aşık, New Orleans HİT: 1 (0)
    İşte Ömer Aşık'ın yeni takımı

    İhsanoğlu turuna başladı

    CHP ve MHP'nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çatı adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu, HİT: 1 (0)
    İhsanoğlu turuna başladı

    Borsa güne iyi başladı

    Borsa güne yüzde 0.34 yükselişle başladı.. HİT: (0)
    Borsa güne iyi başladı

    Bu hafta 7 film vizyona girecek

    Bu hafta 1'i yerli 7 film vizyona girecek. Haftanın tek HİT: 1 (0)
    Bu hafta 7 film vizyona girecek

    Ramazan öncesi et fiyatlarına zam

    Bu yıl ithal hayvan alınmayacağı açıklamasının ardından piyasada et sıkıntısı HİT: (0)
    Ramazan öncesi et fiyatlarına zam

    Nijerya'nın rakibi Fransa oldu

    2014 Dünya Kupası E Grubu'nda Ekvador ile Fransa karşı karşıya HİT: 1 (0)
    Nijerya'nın rakibi Fransa oldu

      Dolar düşüşte

      Dolar 2,1300 liradan, euro 2,9050 liradan güne başladı.. HİT: 1 (0)
      Dolar düşüşte

      Selçuk kız kardeşini evlendirdi

      Galatasaraylı futbolcu Selçuk İnan'ın kız kardeşi Pınar İnan, Hatay'ın İskenderun HİT: 1 (0)
      Selçuk kız kardeşini evlendirdi

      Bedelli Askerlik Ne Zaman Çıkacak?

      Sayıları 1 milyona yaklaşan "Bedelli askerlik" bekleyenler, "Artık sorunumuz çözülsün" HİT: (0)
      Bedelli Askerlik Ne Zaman Çıkacak?

      Meteoroloji'den ısı çarpması uyarısı

      Meteoroloji bu hafta için sıcak hava dalgası uyarısında bulundu. Özellikle HİT: 1 (0)
      Meteoroloji'den ısı çarpması uyarısı

      UEFA Galatasaray'ın gelirlerine el mi koydu ?

      Galatasaray, bazı internet sitelerinde çıkan 'UEFA Galatasaray'ın gelirlerine el koydu' HİT: 1 (0)
      UEFA Galatasaray'ın gelirlerine el mi koydu ?

      Ben Yahia Gaziantep'te

      PTT 1. Ligi'ne bu sezon iyi bir kadro ile başlamak HİT: 1 (0)
      Ben Yahia Gaziantep'te
        • Neçirvan Barzani Ankara'da
        • İsrail 10 Filistinliyi daha gözaltına aldı
        • Sağanak Ağrı-İran karayolunu ulaşıma kapattı
        • CHP'li İnce'den İhsanoğlu Tepkisi!
        • İşte Ömer Aşık'ın yeni takımı
        • Dolar düşüşte
        • Ömer Aşık Pelicans yolunda
        • Libya Başbakanı Seni Trablus Büyükelçisi Yakıcı ile görüştü
        • Türkiye benzin vergisinde 3. sırada
        • THY’den seçkin müşterilerine Boğaz’da 7 yıldızlı kompleks
        • Serkan Uçar'ın ailesi geri adım attı
        • UEFA'dan G.Saray ve Trabzon'a büyük şok!
        • Kendini yakan kadın mühendis kurtarılamadı
        • ABD Suriye'nin Irak'ı vurduğunu doğruladı
        • Bu aylarda cildinizi 2 kat fazla nemlendirin
        • YAZARLAR
        Ajanslar