İntegral Menkul Değerler uzmanları Ramazan Bayramı öncesinde vatandaşların harcama alışkanlıklarını inceledi. Sonuçlar, geçmiş yıllara göre bu yıl Ramazan Bayramı öncesi harcamaların azaldığını ortaya koydu. Her ne kadar kredi kartı harcamalarında bayram nedeniyle bir miktar artış olsa da geçtiğimiz yıla kıyasla bir düşüş yaşandı.
Bayram haftası öncesi, her yıl olduğu gibi harcamalar bu yıl da piyasayı canlandırdı. Piyasanın canlanmasında genelde özel günler ve bayramların büyük etkisi oluyor. integral Menkul Değerler, Ramazan Bayramı öncesinde vatandaşların harcama alışkanlıklarını inceledi. Sonuçlar, geçmiş yıla göre bu yıl Ramazan Bayramı öncesi harcamaların azaldığını ortaya koydu.
EN ÇOK HARCAMA GIDAYA YAPILIYOR
İntegral Menkul Değerler’in analizine göre, memur, işçi ve emeklilere bayram öncesi enflasyon farkı ödemeleri yapılması ve erken maaş ödemeleri vatandaşın yüzünü güldürüyor ve harcamalarını artırıyordu. Harcamaların yoğunlaştığı dönemler genellikle Ramazan Bayramı’nın başlangıcından bir hafta kadar önce başlarken, bu artış ağırlıklı olarak gıda harcamalarında yaşanıyor.
Bununla birlikte dar ve orta gelir seviyesindeki vatandaşların tercihi daha çok küçük esnaflar olurken, her bayramda olduğu gibi hem kredi kullanımları hem de kredi kartı harcamaları bu yıl da artış gösterdi. Ancak bu bayram öncesinde, geçmiş yıllarda olduğu gibi bir tepe noktası görülmedi. Özellikle kredi kartı harcamalarının artış hızındaki düşüş dikkat çekici.
Şubat ayında hayata geçirilen ve kredi kartıyla harcamaları kısıtlayan BDDK uygulamaları tüketimi sınırlandırırken, bunun yansımaları hâlâ devam ediyor. Öte yandan bu bayram ilk kez memurlaraTemmuz zammı yapılmaması da tüketimi olumsuz yönde etkiledi. Memurların enflasyonun altında bir zamla bayrama girmesi tartışmalara neden olmuştu.