Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, Kıbrıs'ta su sorununun sadece Türk tarafında değil Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde de olduğunu belirterek, Türkiye'den adaya gelecek suyun müzakere sürecine olumlu katılar yapacağının kesin olduğunu söyledi. Bakan Hamit Bakırcı, Türkiye'den KKTC'ye Su Temin Projesi'nde gelinen son durumu AA muhabirine değerlendirdi. Bakırcı, KKTC'de "asrın projesi" olarak adlandırılan projenin hava koşullarının el verdiği 70 çalışma günü içinde tamamlanacağını ifade ederek, bu yılın sonuna doğru adaya ana vatan Türkiye'den suyun kavuşmuş olacağını kaydetti.
Projenin, Türkiye'deki kısmının bittiğini dile getiren Bakan Bakırcı, projede geriye kalan şeyin 65 kilometrelik boru hattının deniz yüzeyinden 250 metre derinliğe indirilmesi işi olduğunu belirtti. Bakırcı, "Onu da bitirdiğimizde bütün bağlantılar bitmiş olacak. O süre zarfında buradaki arıtma da bitmiş olacak ve son bağlantının yapılmasının ardından ilk olarak Lefkoşa'ya suyu kavuşturacağız" dedi.
Bakan Hamit Bakırcı, 2015 yılının sonuna doğru Kıbrıs'ın en ücra köşesi olan Dipkarpaz'a kadar suyu ulaştırmış olacaklarını vurguladı.
Suyun adaya gelmesinden iki yıl sonra tarım alanlarında da kullanılabileceğini dile getiren Bakırcı, "Burada önemli olan adaya su geldikten sonra üretilen ürünün ucuza mal edip satılabilmesi. Ürünü elde edersiniz ama satamadıktan sonra bir anlamı olmaz. Dolayısı ile bu konu ile ilgili çalışmaları Tarım Bakanlığı yapıyor, Türkiye'deki uzmanlarla birlikte değerlendiriyorlar" diye konuştu.
Bütün dünyanın gözünün bu projenin üzerinde olduğuna dikkati çeken Hamit Bakırcı, şöyle devam etti:
"Proje, denizin ortasından borularla su taşıma olayı olarak bir ilk olma özelliğini taşıyor. Denizin altından boruyla su taşınması birçok yerde yapıldı ama Akdeniz'in altından suyu boru ile getirmek mümkün değil. 1600 metreye inen derinlikler var. Zaten o basınçta boruları denizin altından taşımak mümkün değil. Proje ile dünyada bir ilk olarak yaklaşık 80 kilometrelik mesafede borular askıda getiriliyor. Bu derinlikteki mesafede borular suyun 250 metre altından askıda getirilecek. Dünya bunu bir örnek olarak kullanacaktır. Belki de bu ikinci projenin de başlangıcı olacak. Dünyada ilk olması sebebi ile adada bazı büyükelçilik temsilcileri proje ile yakından ilgileniyor."
Su müzakere sürecine olumlu katkı yapacak
Kıbrıs'ta su sorununun sadece Türk tarafında değil Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde de olduğunu ifade eden Bakırcı, Türkiye'den adaya gelecek suyun müzakere sürecine de olumlu katılar yapacağının kesin olduğunu söyledi.
Bakıcı, adada yaşayan iki toplumun her şeyi ile birbirine muhtaç olduğunu belirterek, "Dolayısı ile güneyde bulunan doğalgaz zenginliği de bu adanın malıdır. Türkiye'den gelecek olan su da bu adanın malı olacağını düşünürsek gelecek suyun müzakere sürecine çok olumlu etkisi olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Son günlerde Güney Kıbrıs'tan Türk tarafına gelen suyu Rum tarafının kuraklık nedeniyle kestiğini hatırlatan Bakırcı, bundan dolayı Lefkoşa'nın su sıkıntısı çekmeye başladığını, bunu Türk tarafında bulunan kaynaklarla gidermeye çalıştıklarını söyledi.
Son bir yıl içerisinde en çok konuşulan konulardan birinin, "adada çıkan doğalgazın Türkiye üzerinden boru hattı ile Avrupa pazarına sunulması" olduğunu ifade eden Hamit Bakırcı, "Çünkü bunun en fizibıl yolu bu gözüküyor. Müzakerede bunların etkili olacağı ne kadar gerçekse suyun da Türkiye'den buraya gelmesi ve müzakere sürecine katkı yapması o kadar gerçek. Bir anlaşma durumunda doğal kaynakların da ortak kullanımı söz konusu olacağına göre her ikisi de bir anlaşma için önem kapsıyor" diye konuştu.
Bakırcı, Türkiye'nin proje için 1,3 milyar dolar harcadığını, böyle bir yatırımı yavru vatan için yaptığını vurgulayarak, "Türkiye bunu Kıbrıs Türkü için yapıyor, KKTC'de yaşayan Türkiyeliler için yapıyor. Ne Türkiye bizsiz ne de biz Türkiyesiz olmaz. Et tırnaktan ayrılmaz" dedi.
Kaynak: www.ihlassondakika.com