Birçoğu okulların başladığından habersiz olan ve günde ortalama 15-30 lira kazanarak aile ekonomisine katkıda bulunan öğrenciler, ders başı yapmak için pamuk hasadının bitmesini bekliyor. Okul çağındaki yaklaşık 600 bin öğrencinin eğitim gördüğü Şanlıurfa'da, yeni ders yılı sancılı başladı. Yeni ders yılının ilk gününde binlerce çocuk, bu sabah okul yerine aileleriyle birlikte ırgat olarak çalıştıkları pamuk tarlalarının yolunu tuttu. Hava sıcaklığının 40 derece olduğu sıcakta pamuk tarlasına giden okul çağındaki çocuklar, hasadın bitmesi ile ders başı yapmanın hayalini kuruyor. Okula her yıl pamuk hasadının bitmesiyle başlayabildiklerini anlatan öğrenciler, "Çok istememize rağmen bugün okula gidemiyoruz. Çünkü, ailelerimiz ile tarlada pamuk topluyoruz. Biz de arkadaşlarımız gibi ilk gün sınıflarımıza girmek isterdik ama ekonomik nedenlerden dolayı tarlaya gelmek zorunda kaldık. Hasat mevsimi bitince biz de okulumuza kavuşacağız" dedi.
Kentte birçok aile, sahibi oldukları, kiraladıkları veya ırgat olarak çalıştıkları tarlalarda okul çağındaki çocuklarıyla birlikte pamuk topluyor. Okul çantası yerine sırtlarında pamuk torbası taşıyan çocuklar, günlük olarak 15 ile 30 lira arasında kazandıkları parayı ise ailelerine teslim ediyor. Uğurlu Mahallesi'nde 8 kardeşiyle birlikte pamuk toplayan 8'inci sınıf öğrencisi Saliha Deniz, doktor olma hayali kurduğunu belirterek, "Doktor olmak istiyorum ve bunun için okumam şart. Biz de okula zamanında gitmek istiyoruz, ama maddi durumumuz iyi değil. Pamuk tarlasında hasat bittikten sonra okul ihtiyaçlarını karşılayarak ders başını ancak 2 ay sonra yapacağız. Bizler her yıl okullar kapanmadan 2 ay önce okuldan ayrılıp açıldığı zamanda 2 ay sonra okula başlıyoruz. Bu yüzden derslerimizden çok geri kalıyoruz" diye konuştu.
Çocuklarını maddi sorunlar nedeniyle her yıl gecikmeli olarak okula göndermek zorunda kaldığını belirten 5 çocuk babası İbrahim Gözyam ise şöyle konuştu:
"Hiçbir işimiz yok. Bu yüzden ailece iş bulduğumuz tarlalara gidip, pamuk toplayarak geçimimizi sağlıyoruz. Eşim ve çocuklarım ile birlikte 40 derece sıcakta gün boyu çalışıp para kazanıyoruz. Burada elimize geçen parayla ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Hasat mevsimine denk geldiği için çocuklarımız okula gidemiyor. Bu durum bizi mutlu etmiyor ama çocuklarımızı ancak pamuk hasadı bitince okula gönderebileceğiz."
Kaynak: www.ihlassondakika.com