Türkiye hakem rolünü kaybetmemeli

Türkiye hakem rolünü kaybetmemeli

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Türkiye'nin İslam coğrafyasındaki hakem rolünü kaybetmemesi gerektiğini söyledi.

15 Temmuz 2014, Salı - 02:04
HİT: 1(0)







ANKARA

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Türkiye'nin İslam coğrafyasındaki hakem rolünü kaybetmemesi gerektiğini belirterek, "Yani tarihte İslam, Müslümanların o ana kitlesini teşkil eden Ehli Sünnet yolunda olabilir ama hiçbir zaman Sünnicilik yaparak Sünni-Şii ikileminde ihtilafın bir tarafında yer alma lüksüne sahip değildir. Daima o hakem rolünü üstlenmesinde fayda var. Çünkü bütün dünyada da gerçekten insanların umut bağladığı bir ülke, coğrafya" dedi.

Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığında düzenlediği iftarda televizyon ve gazetelerin Ankara temsilcileriyle bir araya geldi.

Son yıllarda İslam dininin, Müslümanların, İslam coğrafyasının tarihin en zorlu süreçlerinden geçtiğini belirten Görmez, ramazanı buruk yaşadıklarını söyledi.

Son 10 senede özellikle Suriye ve Irak'ta başlayan ve dünyanın "mezhep çatışmaları" olarak okuduğu hadiselerin Müslümanları daha fazla parçalanmışlıklarla karşı karşıya getirdiğini dile getiren Görmez, "Bu hadiseleri çağdaş dünya okumakta zorluk çekiyor. Yani bir Müslüman'ın yine bir başka Müslüman'ı hem de bir ramazan günü, belki ikisi de oruçlu, birisinin tekbir getirerek bir başka Müslüman'ı acımasızca katletmesi diğerinin de yine tekbir getirerek can vermesinin izahını çağdaş dünya yapmakta zorlanıyor. Bizim çocuklarımızın, gençlerimizin bunları anlaması mümkün değil" ifadesini kullandı.

Görmez, söz konusu olayların kökenlerini dinin kendisinde veya mezheplerin öğretilerinde aramanın yanlış olduğunu anlatarak, "Sosyal bilimlerin bütün verilerini dikkate alarak bu hadiseleri değerlendirecek olursak bunlar daha çok işgallerin, sömürgelerin, istibdat rejimlerinin gölgesinde yaralanmış bilinçlerin ve ölümcül kimliklerin cehaletle buluşmaları ve dinle hayat arasındaki ilişkiyi kurmakta zorlandıkları için de tamamen yanlış bir din anlayışından kaynaklandığını söylemek mümkündür" değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye'nin birkaç hususa dikkat etmesi gerekiyor"

Bu hareketlerin toplumsal travmalar geçiren bölgelerde meydana geldiğine dikkati çeken Görmez, şunları söyledi:

"Bu hadiseleri sadece mezhep tarihi açısından değerlendirmek eksiklik, yanlış olur. Elbette birtakım mezhep kökenleri olabilir ama çok daha farklı siyasi, sosyal, ekonomik, düşünsel sebepleri var. Bütün bu dünyalarda, üzülerek belirteyim, bu bölgelerde insanlar dinle hayat arasında, tarihte yaşanan dinle bugün olması gereken dinin bugünkü veçhesiyle ilişki kurmakta da zorlandıkları için veyahut onları bu noktada doğru ilişki kurduracak bir dini bilgi olmadığı için, bir cehalet olduğu için de bütün bu sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Bu noktada Türkiye çok önemli bir ülke. Türkiye'nin birkaç hususa dikkat etmesi gerekiyor. Birisi; asla hakem rolünü kaybetmemesi gerekiyor. Yani tarihte İslam, Müslümanların o ana kitlesini teşkil eden Ehli Sünnet yolunda olabilir ama hiçbir zaman Sünnicilik yaparak Sünni-Şii ikileminde ihtilafın bir tarafında yer alma lüksüne sahip değildir. Daima o hakem rolünü üstlenmesinde fayda var. Çünkü bütün dünyada da gerçekten insanların umut bağladığı bir ülke, coğrafya. Onun için bilhassa bu noktada çok dikkatli davranması gerekiyor."

Görmez, din hizmetleri ve din eğitimi meselesini çözebilmiş olmasının Türkiye'nin en önemli şanslarından olduğunu dile getirerek, "Bugün İslam coğrafyasında, Müslüman ülkelerin, bu kargaşaların yaşandığı İslam ülkelerinde en önemli sebeplerden biri din hizmetleri ve din eğitim meselesini çözememeleridir. Her cami bir fırkaya, bir gruba dönüşmüştür" ifadesini kullandı.

"Diyanet İşler Başkanlığının daha özerk bir kuruluş olması önemli"

Din eğitimi ve din hizmeti sorununu çözemeyen Müslüman ülkelerde birlikte yaşama ahlakı, hukukunu da inşa etmenin mümkün olmadığını vurgulayan Görmez, şöyle konuştu:

"Onun için Türkiye birlikte yaşama hukukunu, birlikte yaşama ahlakını çok daha güçlendirerek, asla bu mezhep ihtilaflarında herhangi bir tarafta yer almadan, bir hakem rolünde yoluna devam etmesi son derece önem arz ediyor. Bu noktada da hem Diyanet İşleri Başkanlığının varlığı, ilahiyat fakültelerinin varlığı çok daha önem arz ediyor. Belki Diyanet İşleri Başkanlığının daha özerk bir kurum olması, hem dini, ilmi bakımdan hem idari bakımdan özerk bir kuruluş olması, anayasal bir kuruluş olma özelliğini devam ettirerek ama daha özerk bir kuruluş olmasının önemli olduğunu düşünüyorum."

Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığının kendi ayakları üzerinde durabilen ve kendi bütçesi bulunan bir kurum olarak yoluna devam etmesinin çok daha fayda sağlayacağına yönelik inancını dile getirerek, bunun birçok tartışmayı da ortadan kaldıracağını belirtti.

Türkiye'de dini azınlıkların eğitim sorunları olduğunu ifade eden Görmez, "Türkiye'de bir Süryani vatandaşımız çok rahat bir şekilde yaşıyorsa çocuğunu yetiştirmek için, çocuğunu din adamı olarak yetiştirmek için Şam'a veya Beyrut'a göndermesi bizim bir eksikliğimizdir" dedi.

Gazze'ye yönelik saldırılar

Görmez, Alevilik konusuna da değinerek, "Tanımlayıcı olmadan, anlayıcı davranarak, meseleyi teolojik tartışmalara çekmeden, kim kendisini nasıl tarif ediyor bakmadan, herkesin kendi düşündüğünü, inandığını özgürce ifade etmesi, o inanca uygun yaşama imkanına kavuşması önem arz ediyor. Bütün bu dünyalardan ibret alarak ileride ülkemizde herhangi bir sorun yaşanmaması bakımından bu çok önemli" diye konuştu.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin de Görmez, şunları kaydetti:

"Müslümanların birbirlerine uzattığı kurşunlar aynı zamanda bomba olup Gazze'nin başına yağıyor. Bütün İslam ülkeleri kendi dertleriyle uğraşırken bir taraftan da maalesef her ramazan neredeyse bir ramazan klasiği haline gelen Gazze'ye yönelik bu acımasız ve zalimce saldırıyı kabul etmek mümkün değil. Masum sivil insanlar, oruçlu, iftar, sahur vakitlerinde, içlerinde çoğunlukla kadın ve çocuklar ve daha ne olacağı belli değil. Bütün bunlar yaralarımızı çok daha derinleştiriyor."

"Türkiye'de Dini Hayat Araştırması"

Görmez, başkanlık olarak bir senedir üzerinde çalıştıkları Türkiye'de Dini Hayat Araştırması'nı tamamladıklarını söyledi. Söz konusu alan araştırması ilk kez gündeme geldiğinde kendilerini de üzen birtakım tartışmaların yaşandığını hatırlatan Görmez, "Cumhuriyet tarihinde ilk defa bu kadar yüksek seviyede yapılan bir Türkiye'de dini hayat araştırmasını, ilk defa bilim adamlarının, ilahiyatçıların, sosyal bilimcilerin istifadesine sunmuş olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Daha önce stratejilerini bilimsel verilere dayandırma imkanlarının olmadığına dikkati çeken Görmez, şöyle devam etti:

"Daha önce en fazla bin, iki bin kişi üzerinde bu tür araştırmaların yapıldığını görüyoruz. Ama bu araştırmamız 21 bin 600 kişi üzerinden ve tamamen bilimsel kriterle yapıldı. Diyanet bunu yapmadı, TÜİK'e yaptırdı. TÜİK'in kendi uzmanlarıyla ve bu konudaki bütün bilimsel kriterleri dikkate alarak yaptı ve böyle bir araştırma ortaya çıkardı. Biz hiçbir yorum yapmadık. Bütün verileri, ham verileri buraya kaydettik. Hiçbir yorum yapmadan, yorumu daha çok bu konuda çalışacak bilim adamlarına, ilahiyatçılara bıraktık. Ama kendimiz ayrıca kurumsal olarak bunun üzerinde toplantılar yaparak, gerekli dersleri çıkarmaya çalışacağız.

Herkes konuşmaya başlarken başvurduğu genel geçer bir yargı vardı, 'Bu ülkenin yüzde 99'u Müslüman' diye. Bu artık genel geçer bir yargı ve aynı zamanda bilimsel olarak da ortaya konulan bir yargıya dönüştü. 99,2 en üst kimlik ve aidiyet olarak kendisini Müslüman olarak ifade ettiğine şahit oluyoruz bu çalışmayla. Allah ve Peygamber sevgisinin bu toplumda çok güçlü olduğunu görüyoruz. Pratikler yerine getirilse de getirilmese de Allah, Peygamber sevgisi milletimizi birleştiren çok büyük bir güç. Bunu da bu şekilde görüyoruz bu çalışmada. Bu çalışma Türkiye'de dini hayatla ilgili bugüne kadar yapılmış tüm çalışmalara yeni bir istikamet verecektir. Bu noktada büyük bir katkı sunduğunu düşünüyorum."

"Ayasofya'nın ibadete açılması" tartışmaları

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Görmez, Ayasofya'nın ibadete açılmasına yönelik tartışmalara ilişkin görüşünün sorulması üzerine, şu yanıtı verdi:

"Bu konu tek başına ele alınabilecek bir konu değil aslında çok yönlü bir konu. Ama Türkiye'de vatandaşlarımızın büyük bir kısmının böyle bir talebi yabana atılacak bir talep değil. Yani '5 asır bu topraklarda özgürce içinde ibadet ettiğimiz bir mabedimizdir. Biz burada ibadet edeceğiz' diyorlarsa yabana atılacak bir şey değil."

Balkanlar'da şu anda gazino olarak kullanılan onlarca İslam mabedi olduğunu vurgulayan Görmez, bütün bu konuların birlikte ele alınması gerektiğini söyledi.

Görmez, "Ayasofya tartışmasından yeni bir hilal-haçlı kavgası çıkarmak da doğru değil. Ama son tartışmalardan doğrusu biraz üzüntü duydum. Neden? Bilhassa batıda yazılanlara, çizilenlere, yapılan tartışmalara baktığımızda, batıda pek çok kilise satılıyor hatta bazı kiliseler Müslümanlara satılıyor ve camiye dönüştürüyorlar orada hiç ses çıkmıyor ama Ayasofya tartışmalarına farklı pencereden katılmalarını da yadırgadığımı söylemek isterim" diye konuştu.

Heybeliada Ruhban Okulunun yeniden açılmasına yönelik tartışmalara ilişkin görüşü sorulan Görmez, "O konu bir şekil tartışmasından çıkarılıp bir öz ve muhteva tartışmasına dönüşebilse bir günde çözülebilecek bir konudur. Yani ille belli bir mekan, yerde olma şartını koşmadan, Türkiye'de Diyanet İşleri Başkanlığı mesela kendi personelini nasıl yetiştiriyorsa, nasıl ki üniversite bünyesinde yetiştiriyor ve oradan mezun olanları alıyorsa, eğer üniversite çatısı altında bir yolu yordamı, imkanı bulunarak yapılabilmenin yolu açılsaydı belik bu şekil şartlarına çok fazla takılmazdık" dedi.

Muhabir: Sarp Özer

Kaynak: www.aa.com.tr

İLGİLİ HABERLER

İsrail ateşle oynuyor

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, "İsrail, ateşle oynuyor ve kendi sonunu HİT: 1 (0)
İsrail ateşle oynuyor

AIDS tarihe mi karışıyor?

Birleşmiş Milletler AIDS ile Mücadele Programı’nın (UNAIDS) raporuna göre AIDS'in HİT: 1 (0)
AIDS tarihe mi karışıyor?

Türkiye’nin yüzde 86’sı diş fırçalamıyor

Türkiye’de nüfusun yüzde 86’sının dişlerini fırçalamadığı ortaya çıktı. HİT: 1 (0)
Türkiye’nin yüzde 86’sı diş fırçalamıyor

'Bonzaiyle de mücadele edeceğiz'

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu “Hükümet, yerel yönetim ve sivil toplum HİT: 1 (0)
'Bonzaiyle de mücadele edeceğiz'

Ne söz verdiysek tamamını yerine getirdik

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Soma'daki maden faciasının ardından HİT: 1 (0)
Ne söz verdiysek tamamını yerine getirdik

Diyabette sensörlü insülin dönemi

Salgın hızında artan diyabet hastalığına karşı yeni bir cihaz geliştirildi. HİT: (0)
Diyabette sensörlü insülin dönemi

    Türkiye'den olağanüstü toplantı çağrısı

    Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İsrail'in Gazze'ye kara saldırısıyla ilgili, BM ve HİT: 1 (0)
    Türkiye'den olağanüstü toplantı çağrısı

    Ergenekon sanıkları hakkında "ihlal" kararı

    Anayasa Mahkemesi, Ergenekon davasının sanıkları Veli Küçük, Dursun Çiçek ve HİT: 1 (0)
    Ergenekon sanıkları hakkında "ihlal" kararı

    Ayak estetiğinin düşmanı mantar

    Çoğumuzun çıplak ayakla dolaştığı yüzme havuzu, sauna, hamam gibi nemli HİT: 1 (0)
    Ayak estetiğinin düşmanı mantar

    Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı kapatıldı

    İsrail, Gazze'de ticari ürün nakliyatı yapılan tek geçiş noktası Kerm HİT: 2 (0)
    Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı kapatıldı

    Steven Seagal, Beşiktaş iftar çadırında

    Amerikalı şarkıcı ve aktör Steven Seagal, Beşiktaş Belediyesi tarafından verilen HİT: 1 (0)
    Steven Seagal, Beşiktaş iftar çadırında

    Kalp krizini önceden haber veriyor

    Kalp krizini önceden haber veren yöntem artık Türkiye’de de uygulanıyor. HİT: 1 (0)
    Kalp krizini önceden haber veriyor

      İsrail’in saldırılarına sessiz kalmadılar

      İsrail'in, Gazze'ye yönelik saldırıları çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından protesto HİT: 1 (0)
      İsrail’in saldırılarına sessiz kalmadılar

      Lyme bakterisi ile Türkiye'de 10 milyon kişi yaşıyor

      Prof. Dr. Barbaros Çetin, huzursuz bacak sendromu, kalp krizi, beyin HİT: 1 (0)
      Lyme bakterisi ile Türkiye'de 10 milyon kişi yaşıyor

      Demir eksikliğine karşı bunları tüketin

      0-5 yaş arası çocukların yüzde 50'sinde demir eksikliği var. D HİT: 1 (0)
      Demir eksikliğine karşı bunları tüketin

      ABD'den Rusya'ya yeni yaptırımlar

      Hazine Bakanlığı'nın açıkladığı yeni yaptırımlar Rosneft, Gazprombank, Novatek, VEB gibi HİT: 1 (0)
      ABD'den Rusya'ya yeni yaptırımlar

      Wozniacki çeyrek finalde

      "TEB BNP Paribas İstanbul Cup" Uluslararası Kadınlar Tenis Turnuvası'nın 1 HİT: 1 (0)
      Wozniacki çeyrek finalde

      Hamas ateşkes anlaşmasını kabul etmedi

      Hamas Sözcüsü Zuhri, "Hamas, sunulan ateşkes anlaşmasını kabul etmediğini Mısır'a HİT: (0)
      Hamas ateşkes anlaşmasını kabul etmedi
        • Gazze Şeridi'nde yaşam Gazze Şeridi'nde yaşam
        • İsrail protestosuna müdahale! İsrail protestosuna müdahale!
        • Meclis bu kez tek ses Meclis bu kez tek ses
        • Başbakan Erdoğan: Salon sosyeteleriyle bu ülke yönetilmez Başbakan Erdoğan: Salon sosyeteleriyle bu ülke yönetilmez
        • Ekmelettin İhsanoğlu'ndan kara harekatına tepki Ekmelettin İhsanoğlu'ndan kara harekatına tepki
        • Dışişleri'nden Kenya ve Yemen'e seyahat uyarısı Dışişleri'nden Kenya ve Yemen'e seyahat uyarısı
        • THY hava Ukrayna sahasını kullanmayacak THY hava Ukrayna sahasını kullanmayacak
        • Diyarbakır'da olaylı gece Diyarbakır'da olaylı gece
        • Düşürülen uçağın fotoğrafları Twitter’da Düşürülen uçağın fotoğrafları Twitter’da
        • 295 sivili vurdular 295 sivili vurdular
        • Türkiye’nin ilk pandaları geldi Türkiye’nin ilk pandaları geldi
        • Antalya'da Türk Bayrağını indirmeye çalışan o hain serbestHİT: 2 Antalya'da Türk Bayrağını indirmeye çalışan o hain serbest (0)
        • Başbakan Erdoğan: 'Neredesin ey İslam dünyası'HİT: 6 Başbakan Erdoğan: 'Neredesin ey İslam dünyası' (0)
        • İstanbul’da su sıkıntısı yaşanacak mı ?HİT: 1 İstanbul’da su sıkıntısı yaşanacak mı ? (0)
        • Hamas'tan ateşkes için 5 şart
        • Başbakan Erdoğan İslam Alimleri toplantısında konuştu
        • Başbakan Erdoğan'ın Tekirdağ mitingi
        • İsrail Konsolosluğu önünde protesto
        • Fethullah Gülen neden susuyor!
        • Başbakan Erdoğan: 'Neredesin ey İslam dünyası'
        • Gazze'ye kara harekatı
        • İsrail zehirli gaz kullanmaya başladı!
        • Erdoğan'ın İslam Alimleri toplantısı konuşması
        • Bayrağı indirmeye çalışan şahsın vurulma anı kamerada İZLE
        • Taksim'de Gazze yürüyüşü
        • İsrail'den kara harekatı
        • Malezya uçağını vuranların ses kayıtları yayınlandı
        • Burak Özçivit Fahriye için indirime gitti
        • Mesut bağışı Gazze'ye değil, Brezilya'ya yapmış
        • Kadro dışı kalan Sabri'ye büyük jest!
        • Kamil artık Aslan!
        • Mesut bağışı Gazze'ye değil, Brezilya'ya yapmış
        • Arif'ten Sabri eleştirisi! "Saygısızlık..."
        • Adana'da ormanda kaybolan çocuk bulundu
        • Fransa'da tren kazası
        • Kabil bombalandı THY uçağı geri döndü
        • "Torba Kanun Tasarısı"nın 4 maddesi kabul edildi
        • Taliban’dan Kabil Havalimanı’na saldırı
        • Irak'tan sevkıyat durdu
        • Davutoğlu'ndan telefon diplomasisi
        • Gazze'de ölü sayısı 246'ya yükseldi
        • Fenerbahçe İran takımıyla maç yapacak
        • Gökhan Töre'yle ilgili flaş gelişme
        • Orduspor kaptanını seçti
        • İşte Demba Ba'nın alacağı ücret!..
        • Aysal'ın 10 milyon euroluk planı
        • Putin: Uçak kazasından Ukrayna sorumlu
        • Efsane kaleci hayata gözlerini yumdu
        • Galatasaray'dan süper teklif!
        • G.Saray milli futbolcuyla 2 yıllığına anlaştı
        • Ekonomi Bakanı Zeybekci Avustralya'da
        • Gazze direniyor
        • Mısır'da Mursi'nin oğlu Abdullah tutuklandı
        • Küresel piyasalar İsrail'in kara harekatı ile sert düştü
        • Gazze Şeridi'nde yaşam
        • 'Saldırıyı şiddetle ve lanetle kınıyorum'
        • F.Bahçe'nin Salih için sürpriz maddesi!
        • UEFA Avrupa Ligi'nde gecenin sonuçları
        • Güneş: "Turla döneceğiz"
        • YAZARLAR
        • RÖPORTAJ
        Soruna askeri yöntemlerle çözüm bulunamaz
        Soruna askeri yöntemlerle çözüm bulunamaz
        BM Genel Sekreteri Ban, "İsrail'e sivil can kayıplarını durdurması için
        Ajanslar