Toplantıda konuşan Başhekim Dr. Aykut Yener Kavak şu ana kadar Türkiye’de hiçbir ebola vakasına rastlanmadığını söyledi.
Dr Aykut Yener Kavak, bütün olası vakaların tamamının sıtma çıktığını belirterek, “ Bu zamana kadar Atatürk Havalimanı’nda toplam 24 çağrı aldık. Bundan sadece 4 tanesi olası vaka olabilir, diye düşündük ve hastaneye sevk ettik. Bunların da tamamı sıtma çıktı. 1 Ağustos'ta başladık tedbirleri almaya. Bu, 1 Ağustos’tan beri toplam 3 ayda baktığımız vaka sayısıdırö dedi. Bu arada Atatürk Havalimanı’nda bulunan havacılık şirketlerinin iş yeri hekimleri ve yetkililerinin katıldığı toplantıya katılımın düşük olması dikkat çekti.
Hastalıkla ilgili olarak geniş bir sunum yapan Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Erken Uyarı ve Cevap Birim Sorumlusu Dr. Esat Rıdvan Dikleli ise 1976 yılında başlayan ebola salgının günümüze kadar olan süreçte en büyük salgın olduğunu ve vaka sayısının 11 bine ulaştığına dikkati çekerek, hastalığın yayılımının nasıl gerçekleştiği ve salgına karşı nasıl korunması gerektiğini yaptığı sunumla anlattı.
Dr Esat Rıdvan Dikleli dana sonra şunları söyledi:
“ Koruma ve önlemler için virüsü iyi tanımak lazımdır. Hijyen çok önemlidir. Etleri 60 derecede ısıtmak virüsü etkisiz hale getirir. Virüs kuru yerlerde günlerce yaşayabilir, materyalleri 5 dakika kaynatarak yıkarsanız etkisiz hale gelir. Virüs dondurmakla kaybolmaz eksi 70 dereceye kadar canlılığını korur. İlk çıktığı Demokratik Kongo Cumhuriyetinde avlanan bir maymundan bulaşıyor. İlk anda 35 kişi ölüyor. Anlaşılıncaya kadar da bulaşma devam ediyor. Son olarak Mali’de görüldü. 2 yaşındaki bir kız çocuğunun ölümüne büyük annesinin Gine’de bir cenaze törenine katılıp eve getirdiği ebola virüsünden öldü. 1976’dan bu şu anda en büyük salgını yaşıyoruz. Vaka sayısı 11 binlere ulaştı. Yarasalar bulaşmada çok etkin. Bunun dışında maymun, goril, şempanze ve domuzlarla da geçtiği bilinmektedir. “
UÇAKLARDA KABİN MEMURLARI EĞİTİLDİ
Uçakta seyahat esnasında olası risk durumunda hareket tarzı için ise Dr. Aykut Yener Kavak, şöyle devam etti:
“Vaka olasılığı olan uçakların tamamında kişisel koruyucu ekipmanlar kabin memurları için yüklenmiş durumda. Kabin memurları eğitildi. Eğer ateşli, bulaşıcı hastalık riski olan bir vaka olursa kabin memuru bu kıyafetleri giyerek bu kişiye yaklaşıyor. THY ile alınan kararlar doğrultusunda hasta kişi uçağın en arkasına alınıyor ve sağı solu, önü arkası iki sıra boş bırakılacak şekilde seyahate devam etmesi, gerekirse maske ile koruyucu ekipmanların giydirilmesini istiyoruz. Biz uçağa gittiğimiz zaman genelde hasta arka koltukta tek başına oturuyor oluyor ve sadece bu koruyucu ekipmanlar giymiş tek bir kabin memuru onunla ilgileniyor. Ayrıca uçağın en arkasındaki tuvaleti hasta dışında kimse kullanmıyor. Bu şekilde yaklaşıyoruz. Bizim arkadaşlarımız da uçağa gittiğinde olası vaka olarak değerlendirilirse bu sefer biz bu hastanın ulaşımı ile ilgili hazırlıklara başlıyoruz “
Kavak bir gazetecinin vakaya rastlanıp rastlanılmadığına ilişkin sorusu üzerine de bütün olası vakaların tamamının sıtma çıktığını belirterek, “ Bu zamana kadar Atatürk Havalimanı’nda toplam 24 çağrı aldık. Bundan sadece 4 tanesi olası vaka olabilir diye düşündük ve hastaneye sevk ettik. Bunların da tamamı sıtma çıktı. 1 ağustosta başladık biz tedbirleri almaya.1 Ağustos’tan beri toplam yani 3 ayda yaptığımız vaka sayısıdırö diye yanıtladı. Hastalığın tespiti için vücut ısısını ölçen termal kameraların kullanımı için Sağlık Bakanlığı’nın talimatının olmadığını kaydeden Kavak, öTermal kameralarımızın hepsi hazır. Hepsi istendiği anda hemen kurulabilecek pozisyonda “ dedi.
Toplantının amacı için de konuşan Kavak, “ Bugün ki toplantının amacı Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı sağlık çalışanları ve sağlık dışı çalışanları için iki bölümden oluşan bir sunumdu. Bunun uluslararası giriş noktalarının tamamında yapılması istenmişti. Atatürk Havalimanı’nda da bugün bu toplantıyı gerçekleştirmek amacıyla bulunuyoruzö dedi.
Kaynak: www.ihlassondakika.com