Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, bu yıl 4.'sü düzenlenen Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması'nda dereceye girenleri ödüllendirdi. Bakan Zeybekçi, Türkiye'nin büyümesinin, beklentilerin üzerinde çıkacağını belirterek, "Türkiye'nin bir haftalık gündemini hiçbir sorunu olmayan bir ülkeye bir yıllık gündem olarak verseniz o ülke yerle bir olur" dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile birlikte, Bursa'da bu yıl 4.'sü düzenlenen Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması'nın ödül gecesine katıldı. Törende konuşan Bakan Zeybekçi, Türkiye'nin artık Made in Turkey dendiğinde markası saklanan bir ülke olmaktan çıktığını söyledi. Türkiye'nin dünyanın tüketim alışkanlıklarını değiştirme noktasında emin adımlarla ilerlediğini ifade eden Bakan Zeybekçi sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'de bazı alanlarda maalesef kaçmaktan kovalamaya fırsatımız olmuyor. Türkiye'nin bir haftalık gündemini bir Danimarka ya da ülke ismi de vermek istemiyorum ama bütün dertleri sıkıntıları bitmiş bir ülkeye bir yıllık gündem olarak verseniz, o ülke yerle bir olur. Onun için İnşallah Türkiye bu kısır çekişmelerden bir an önce kurtulur. Türkiye olarak demokrasimizi, parlamenter sistemimizi, milli irademizin yansıması olan siyaset sistemimizi, evrensel standartlarda hukuk sistemimizi, ülkemizin 780 bin kilometre karesindeki ve 76 milyon nüfusunda tam olarak egemen kılmadığımız sürece Türkiye olarak zaman zaman mehter yürüyüşü yapıyoruz. 3 adım ileri, 2 adım geri şeklinde yapıyoruz bunu. Onun için Türkiye olarak bizim bir an önce bu alanlardan artık çok hızlı bir şekilde çıkmamız gerekiyor. Biz geleceği çok iyi, parlak görüyoruz. Bugünlerde yaşadığımız Türkiye'nin ekonomik ve siyasi olarak istikrarsızlaştırma çabalarının bir kere daha akamete uğrayacağını, mağlubiyete uğrayacağını ve Türkiye'nin 2023 hedefleriyle Gazi Mustafa Kemal'ın bize gösterdiği muasır medeniyet hedefine doğru çok emin adımlarla yürüyeceğinden emin olabilirsiniz. Türkiye bu sene 152 milyar dolarlık ihracatını eminim yüzde 10'a yakın bir oranda artıracaktır. 166 milyar dolarlar seviyesine çıkaracaktır. 'Türkiye'nin ihracatının yüzde 10 arttırması ne demek biliyor musunuz?' Birim olarak, miktar olarak üretimin yüzde 10 artması demektir. İstihdamın da ona paralel bir şekilde arması demektir. Üretim ve istihdamın yüzde 10 artması demek ise Türkiye'de refahının dolayısıyla tüketiminin artması demektir. Bu yatırım da artması demektir. Sonuç olarak Türkiye'de büyümenin beklentilerin çok daha üzerinde artması demektir. İnşallah bu sene göreceksiniz. Türkiye'nin büyümesi, öngörülenlerin yine üzerinde olacak. Beklentilerin üzerinde olacak ve Türkiye şuanda yakaladığı Türk Lirası'nın bu değer seviyesiyle Türkiye bu senin sürpriz bir şekilde beklentilerinin çok daha üzerinde dış ticaret açığını da minimize ederek bu seneyi tamamlayacak. Dış ticaret açığını minimize eden Türkiye bunun dolaylı sonucu olarak cari açığın da beklentilerin üzerinde minimize ederek bu seneyi tamamlayacak. Şundan emin olan Türkiye o 2023 hedefine doğru çok güçlü bir adımı İnşallah 2014 yılında atarak bu yılı tamamlayacaktır".
"BİZİM MUTLAKA KATMA DEĞERİ ARTTIRMAMIZ GEREKİR"
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise Kuveyt'ten 3 günlük ziyaretin ardından buraya geldiklerini ifade ederek, "Bir kez daha gördük ki bundan sonra bizim katma değeri mutlaka arttırmamız gerekiyor. İhracatımız yüzde 4.3 artış gösterdi. Özellikle hazır giyim yüzde 9, tekstil yüzde 9.2 arttı. Her iki sektör de Türkiye ortalamasının üzerinde artış gösterdi. Hem tekstil hem de hazır giyim değişime en hızlı uyan sektörlerimizdir. İnovasyon ve markalaşmaya ihtiyacımız var. Katma değeri arttırmak için ihracatçı birliklerimize AR-GE ve tasarım yarışmaları düzenlemeleri hususunda destek veriyoruz. Ben dereceye giren tüm yarışmacılarımızı kutluyorum" dedi.
"TÜRKİYE 2023 HEDEFİNE TASARIM VE İNOVASYONLA ULAŞACAKTIR"
BTSO ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Burkay, dünya genelinde yüzde 5 Pazar payına sahip olan ev tekstilinin 2013 yılı sonunda 3.1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini belirterek, "Türkiye 2013 hedeflerine tasarım ve inovasyonla ulaşacaktır. Sektörümüzdeki tasarımcıların üstlendiği bu kritik rol sebebiyle UTİB olarak 4. Defa Türkiye ev tekstili tasarım yarışmasını düzenledik. Bu yarışma ile sektörün rekabet gücünü artırmayı, sektörümüzde yenilikçi ve özgün tasarımcı kimliğinin güçlenmesine yardımcı olmayı amaçladık" dedi.
Bakan Zeybekçi, dereceye girenlere ödüllerini verdi. 8 ayrı kategoride düzenlenen bu yılki yarışmada toplam 530 eser yarıştı. İlk 3'e giren 31 eserin sahipleri ödüllendirildi. Bakan ödül alan ve protokol üyeleriyle hep birlikte objektiflere poz verdi.
Öte yandan törene, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdullah Karadağ ve seçkin iş adamları katıldı.