Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, şikayetleri olmasa bile hacıların Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun aile hekimleri tarafından 14 gün süreyle takip edileceğini söyledi.
Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın, Ebola salgın bölgesi olan Batı Afrika'dan gelecek hacı adaylarına ambargo koyarak bu virüse karşı kendini korumayı başardığını, bu nedenle bölgede Ebola vakasına rastlanmadığını belirtti.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun talimatları doğrultusunda yurt dışına çıkanlara hizmet veren Seyahat Sağlığı Merkezleri sayısını 43'e yükselttiklerini ifade eden Hatipoğlu, ayrıca Seyahat Sağlığı Danışma Hattı'nın yurt dışında da kesintisiz sağlık hizmeti verecek şekilde düzenlendiğini aktardı.
Hatipoğlu, hac vazifesini yerine getirenlerin artık ülkelerine dönmeye başladığına işaret ederek, hacıların gidiş ve dönüşlerinde birçok koruyucu önlem alındığını söyledi.
Diyanet İşleri Başkanlığı ile iyi bir organizasyon içinde hacı adaylarına yönelik özellikle MERS-CoV başta olmak üzere enfeksiyonlarla ilgili seminerler düzenlendiğini hatırlatan Hatipoğlu, "MERS-CoV ile ilgili her kesimin anlayabileceği bir dilde hastalığı, bulaşma ve korunma yöntemlerini anlatan broşürler hazırlandı. Bunlar her hacı adayımızın çantasında olacak şekilde organize edildi" diye konuştu.
"MERS-CoV salgınını takip etmeye başladık"
Hatipoğlu, hacıların kutsal topraklara gidiş ve gelişlerinde uluslararası havalimanlarında başta enfeksiyonlar olmak üzere her türlü problemlere yardımcı olabilecek sağlık ekipleri oluşturulduğunu dile getirdi.
Hacıların, herhangi bir salgın hastalığa maruz kalmadığına dikkati çeken Hatipoğlu, şunları kaydetti:
"Amacımız; hacca giderken adayları enfeksiyonlarla ilgili bilgilendirmek ve dönüşlerinde de bulaşıcı hastalıklarla ilgili şikayetleri olanları ülkeye girer girmez yakınlarına bulaştırmadan, önceden belirlenen referans hastanelerimize götürmektir. Şikayetleri olmayan hacılar ise Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun aile hekimleri tarafından 14 gün süreyle takip edileceklerdir. Suudi Arabistan, Ebola salgın bölgesi olan Batı Afrika'dan gelecek hacı adaylarına ambargo koyarak bu virüse karşı kendini kısmen korumayı başarmıştır. Bu bölgede bugüne kadar tanımlanmış hiçbir Ebola vakası yoktur. Aslında Suudi Arabistan denilince MERS-CoV virüsünü konuşmak gerekir. Aylar öncesinden gerek Batı Afrika bölgesindeki Ebolayı, gerekse 852 vaka, 301 ölümle başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkelerinde ortaya çıkan MERS-CoV salgınını takip etmeye başladık."
Kaynak: www.ihlassondakika.com