Babacan uyardı: ’’Lüks alışveriş Türkiye’yi çıkmaza sokabilir’’

Babacan uyardı: ’’Lüks alışveriş Türkiye’yi çıkmaza sokabilir’’

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, cumhurbaşkanlığı seçimi ve sonrasını değerlendiren Babacan ülke ve ekonomi gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu.

23 Temmuz 2014, Çarşamba - 15:00
HİT: 0(0)







Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, CNBC-e Genel Yayın Yönetmeni Servet Yıldırım sorularını yanıtladı. Babacan Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili "Bu tarihi bir seçim. Bu seçimle birlikte cumhurbaşkanı halkla daha bütünleşmiş hale gelecek. Cumhurbaşkanlığı seçimleri Türk demokrasisine katkı sağlayacak" dedi. Babacan, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından herhangi bir kabine kararı olmadığını söyledi. Babacan, Başbakan adaylığıyla ilgili haberleri değerlendirerek "Şu anda partimiz olarak 10 Ağustos seçimine odaklanmış durumdayız. Zaten partimiz 3 dönem kuralı var. Partimiz genelinde yapılan anketlerde bu kuralın devam ettirmesi sonucu çıktı. Önemli olan ülke için çalışmak. Kendimle ilgili daha önce de planlarımı açıklamıştım. Şu anda tamamen 10 Ağustos seçimlerine odaklanmış durumdayız. Parti içinde de bu konular konuşulmuyor. Bu konularla ilgili verilmiş bir karar da yok. Henüz hiçbir karar yok" dedi.

ÖNCELİKLİ ALANIMIZ ENERJİ

Babacan, cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında hükümet olarak odaklanacakları şeyin yeni 3 yıllık orta vadeli program ve bütçe olacağını söyledi. Babacan, reform gündemleriyle ilgili olarak öncelikli dönüşüm programları üzerinde çalıştıklarını söyledi ve öncelikli alanların başında enerjinin geldiğini belirtti. Başbakan Yardımcısı, "Enerjide verimlilik, yerli enerji kaynaklarını daha fazla kullanmak, nükleer enerji projelerimizi hayata geçirmek gibi konulara önem vereceğiz. Üretime de önem vereceğiz fason üretimimiz yüksek, kendi üretimimizin artması gerekiyor. Son yıllarda sanayi üretiminin milli gelirdeki payı düşmeye başladı. Bu tehlikeli bir trend. Özel sektörün sermaye harcaması azalıyor. Bu bizi kaygılandırıyor. Sanayide çok ciddi bir rekabet var. Sanayiciler için önemli engeller var" dedi.

Başbakan Yardımcısı Babacan Merkez Bankası’nın faizleri kararlarıyla ilgili olarak "Kurda seviye kadar oynaklık da önemli. Oynaklığın son dönemde azalmış olması tabiki de önemli. Merkez Bankamız zaten olası diğer etkilerle ilgili de gereken araştırmaları yapıyor. Herkesi dinliyor Merkez Bankamız. Enflasyonla mücadelede önemli başarı elde ettiğimiz bir dönem oldu. 12 yıllık bir başarımız varsa bunda Merkez Bankası’nın da etkisi oldu. Başarısız bir Merkez Bankası ile başarılı bir ekonomi oluşmaz. Bunda herkesin katkısı vardır" ifadelerini kullandı. Babacan, merkez bankalarının bağımsızlığıyla ilgili olarak da "Merkez Bankası ile hükümet kriz dönemlerinde daha yakın çalışır. 2009’dan bu yana da daha yakın bir çalışma söz konusu. Tartışmalar doğal. İşin tabiatında var. Hele hele siyasi gündemin hareketli olduğu günler de tartışmalar daha da artabilir. Herkesin gönlünden geçen aslında aynı. Herkes ekonominin iyileşmesini istiyor. Ama yaklaşım farklı olabilir. İşin tabiatında var" dedi.

Babacan, Türkiye’de kronik yüksek enflasyon döneminin bittiğini ancak enflasyonun istenen seviyelere inmediğini ve mücadelenin devam edeceğini belirterek "Amaç enflasyonu tek haneli seviyelerde tutmak olmalı ama bu tek haneleleri daha düşük seviyelere indirmek de önemli" dedi.

CARİ AÇIKTAKİ DÜŞÜŞ İYİ BİR SONUÇ

Babacan, büyümeyle ilgili olarak "Şu anda yüzde 4 olarak belirlediğimiz yılsonu büyüme hedefiyle ilgili olarak bir revizyon öngörmüyoruz" dedi. Babacan, "Net dış talepten büyümeye katkı var iç talep de katkı sağlıyor. Büyümenin diğer kalemlerinde dengeli bir yapı görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Cari açıkta düşmeyi vurgulayan Baban, "Altın ticaretinin etkisini düşünürsek, cari açıkta bir puanlık düşüş var. Bu yıl yüzde 6 civarında olacak gibi duruyor. Bu iyi bir sonuç" dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’de işsizliğin yüzde 10 seviyesinde kalmasında yüzde 50 yapısal sıkıntının, yüzde 50 konjonktürel gelişmelerin etkili olduğunu söyledi.

Babacan, ihracattaki son gelişmelerle ilgili olara da "Jeopolitik gelişmeler ihracatımızı yakın coğrafya da olumsuz etkilemeye başladı. Irak’a ihracat azaldı. İhracatta büyük bir olumsuz tablo görmezsek, bu yıl yüzde 4’lük büyüme hedefimize ulaşılabilir. İhracatta bozulma olursa büyümeyi yüzde 4’ün altına çekebilir. İhracatın en iyi senaryosuyla en kötü senaryosu arasındaki farkın büyümeye etkisi en fazla yarım puan olur" dedi.

Kaynak: www.ihlassondakika.com

İLGİLİ HABERLER

  • Borsa ilk seansı düşüşle kapattı
  • Demirtaş'tan operasyon yorumu
  • İran'da yüzbinlerden İsrail protestosu
  • Başbakan Erdoğan'ın maçı canlı yayında
  • Rizespor final maçına kilitlendi
  • Efsane futbolcu: "F.Bahçe'ye ağlayarak gittim"
  • Akçay transfere dikkate çekti
  • Düşen Cezayir uçağının enkazı bulundu
  • Liderlerin bayram programı
  • Metropoll ve GENAR'ın Köşk seçim anketi
  • Köye gitmek istemeyen hamile karısını ezdi
  • PKK, Ceylanpınar'daki çatışmayı üstlendi
  • Rio Ferdinand'dan İsrail tepkisi
  • İsrail'den Şucaiye'ye 4 dakikada 28 bomba
  • Sibel Can: Kilo aldım Bodrum'a gelemem
  • YAZARLAR
Ajanslar