Bayramda yola çıkacak sürücüler dikkat

Bayramda yola çıkacak sürücüler dikkat

Trafikte Sorumluluk Hareketi, Ramazan Bayramı’nda yola çıkacak sürücüleri, her iki saatte bir mutlaka 15 dakika mola vermeleri uyarısında bulundu.

25 Temmuz 2014, Cuma - 15:39
HİT: 2(0)







Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı koordinasyonunda ve TÜVTÜRK’ün desteğiyle hayata geçirilen Trafikte Sorumluluk Hareketi, Ramazan Bayramı’nda yola çıkacak sürücüleri uyardı. Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan ve özellikle uzun tatil dönemlerinde sayısı artan trafik kazalarının, bu Ramazan Bayramı’nda da üzücü sonuçlar doğurmaması adına Trafikte Sorumluluk Hareketi, araç kullanıcılarına daha dikkatli olmaları yönünde çağrı yaptı. Trafik kazalarının son yıllarda daha az yaşanmasına karşılık, özellikle bayram tatili dönemlerinde ziyaret veya tatil amacıyla şehirlerarası yolculuk yapan araç sayısındaki artış, dikkatsizlik, ihmalkârlık ve trafik kurallarına uymama gibi nedenlerle birleşerek istenmeyen sonuçlara neden olduğu kaydedildi.

Trafikte Sorumluluk Hareketi’nin, Ramazan Bayramı’nda Emniyet Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre derlediği bilgiye göre, sadece 2013 Ramazan Bayramı tatilinde karayollarında bin 846 çarpışma meydana geldi, 86 kişi hayatını kaybetti.

Önceki yıllara ilişkin istatistikler, en çok can kaybının tatilin ilk ve son günlerinde meydana geldiği ve çarpışmalara yüzde 50 oranla en çok hız kuralı ihlallerinin neden olduğunu ortaya koyduğu kaydedildi.

Yine Emniyet Genel Müdürlüğü’nün istatistiklerine göre bayram tatili süresinde meydana gelen trafik kazalarında, en çok can kaybının tatilin ilk ve son günlerinde meydana geldiği, kazaların yüzde 52’lik bölümünün, 12.00-16.00 saatleri arasında oluştuğu belirlendi.

"CANKURTARAN BASİT ÖNLEMLER"

Trafikte Sorumluluk Hareketi kapsamında güvenli sürüş ve kaza önleme konusunda eğitim veren uzmanlara göre, basit önlemlerle riskleri azaltarak hem rahat yolculuk yapmak hem de trafik kazalarından korunmanın yollarını şöyle sıraladı:

"Aracın muayenesi ve bakımı tam olsun. Yola çıkmadan önce aracınızın bakımlarını yaptırın, muayenesinin zamanının geçmediğinden emin olun, geçmişse mutlaka en yakın araç muayene istasyonunda muayenesini yaptırın. Lastiklerinizin hava basıncını ve durumunu, aracın aksamlarını (hız, yakıt göstergeleri, Airbag göstergeleri vs.) tüm gerekli malzemeleri (İlk yardım çantası, yangın söndürme tüpü ve üçgen reflektörleri) kontrol edin. Rahat ve hafif giysiler ile düz tabanlı ayakkabılar giyin. Gideceğiniz güzergahtaki yol çalışmaları hakkında önceden bilgi edinin. Giysilerinizin mümkün olduğunda rahat ve hafif olmasına özen gösterin. Pedalları hissedebileceğiniz ince tabanlı ve rahat ayakkabılar tercih edin. Araç içinde dikkatinizi dağıtacak, görüşünüzü kapatacak eşyalar bulundurmayın, tüm eşyaları sabitleyin. Hem önde, hem arkada otururken emniyet kemerinizi mutlaka takın, bebeklerin, küçük çocukların yaşlarına uygun çocuk koltuğu ile seyahat etmesini sağlayın.

Bu Bayram da hava sıcaklıklarının yüksek olması beklendiği için yola sabahın erken saatlerinde çıkın. Uykusuz ve yorgun bir şekilde asla araç kullanmayın. Klimayı sürekli çalıştırmayın. Zaman zaman camları açarak aracı havalandırmayı ihmal etmeyin. Her 2 saatlik sürüşten sonra mutlaka 15 dakika mola verin. Öğlen saatlerini molada geçirin. Aşırı sıcak hem sizin hem de aracınızın performansını düşürecektir. Seyir halinde takip mesafenizi mutlaka koruyun. Gevşek malzemeli zemini bulunan yollarda (Mıcır ve benzeri serbest malzeme) ani fren ve direksiyon hareketlerinden kaçınınız, hızınızı azaltın. Seyir halinde takip mesafenizi mutlaka koruyun. Kısa farlarınızı mutlaka yakın. Ülkemizde 1 Haziran 2010’dan beri boyu 135 santimetrenin ve ağırlığı da 36 kilogramın altındaki çocukların, çocuk güvenlik koltuğunda seyahat zorunluluğu bulunuyor. Çocuk güvenlik koltuğunun kullanımının zorunlu olduğu ülkelerde trafik kazalarında çocuk ölüm oranları yüzde 3’e ilerlerken, yasal zorunluluk olmayan ülkelerde ise bu oran yüzde 46’lara çıkıyor."

Kaynak: www.ihlassondakika.com

İLGİLİ HABERLER

500T terörüne kim dur diyecek

İstanbul'da 500T'deki bir arızadan meydana gelen kazada 4 kişi hayatını HİT: 1 (0)
500T terörüne kim dur diyecek

Halk otobüsünde yangın: 4 ölü 6 yaralı

Ümraniye Tem otoyolunda bariyerlere çarpan özel halk otobüsünde yangın çıktı. HİT: 1 (0)
Halk otobüsünde yangın: 4 ölü 6 yaralı

Çiller Köşk seçimlerinde İhsanoğlu'nu destekleyecek

Bir dönemin başbakanlarından Tansu Çiller, büyük bir rekabete sahne olacak HİT: 2 (0)
Çiller Köşk seçimlerinde İhsanoğlu'nu destekleyecek

Ayyıldız Tim onlarca İsrail sitesini hackledi

Ünlü hacker grubu Ayyıldız Tim, 137 İsrail sitesini hackledi HİT: 1 (0)
Ayyıldız Tim onlarca İsrail sitesini hackledi

Başsavcı Salihoğlu'ndan 'kaç İsmail kaç' açıklaması

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, 22 Temmuz soruşturmasına ilişkin yazılı HİT: 1 (0)
Başsavcı Salihoğlu'ndan 'kaç İsmail kaç' açıklaması

    Gurbetçiler için oy kullanma sistemi değişti

    Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, “Türkiye’ye daha erken tarihte gelen vatandaşlarımızda HİT: 1 (0)
    Gurbetçiler için oy kullanma sistemi değişti

    Hakan Şükür savcının odasını bastı

    Paralel örgüt operasyonunda gözaltına alınan polislere destek olmak için İstanbul HİT: 1 (0)
    Hakan Şükür savcının odasını bastı

    Cumhurbaşkanı Gül bayram mesajı ile veda etti

    Görev süresi 28 Ağustos'ta sona erecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, HİT: 1 (0)
    Cumhurbaşkanı Gül bayram mesajı ile veda etti

    İhsanoğlu: Kürtler ikinci turda bana oy verecek

    Muhalefetin Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, seçim kampanyası kapsamında dün Antalya'daydı. HİT: 1 (0)
    İhsanoğlu: Kürtler ikinci turda bana oy verecek
      • YAZARLAR
      • RÖPORTAJ
      Kapıkule'de
      Kapıkule'de "bayram" yoğunluğu
      Avrupa ülkelerinde yaşayan ve Ramazan Bayramı'nı Türkiye'de geçirmek isteyen gurbetçiler,
      Ajanslar