ANKARA - YILDIZ AKTAŞ
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), dershanelerin özel okula dönüşümüne ilişkin merak edilenler ve cevaplarını yayımladı.
Bakanlık, Özel Öğretim Kurumları internet sitesinde oluşturduğu "Dönüşüm Takvimi" butonu üzerinden, sürece ilişkin sık sorulan soruları ve yanıtlarına yer verdi.
Genel Müdürlüğün sitesinde yayımlanan "Sıkça Sorulan Sorular" kısmında, 16 soru ve cevapları yer aldı.
Bakanlık, "Dershanelerde ve etüt eğitim merkezlerinde çalışan hizmetli, sekreter, büro görevlisi, memur statülerinde çalışan kişiler de Bakanlıkta istihdam edilecek mi?" sorusunu, "5580 sayılı Kanunun Ek Madde 1. Fıkrasında, bu haktan yararlanabilecekler belirtilmiştir. Buna göre dershaneler ve öğrenci etüt eğitim merkezlerinde “eğitim personeli “ olarak çalışmakta olanlar ifadesi yer almaktadır. Bununla birlikte söz konusu eğitim kurumlarının dönüşümü esas alındığından, bahsi geçen personelin dönüşen kurumlarda da istihdam edilebileceği değerlendirilmektedir" şeklinde yanıtladı.
MEB, "Bakanlıkta istihdam edilebilmek için 2014-2015 eğitim öğretim yılında da bir dershane veya etüt eğitim merkezinde çalışmam gerekli mi?" sorusunda ise Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihte dershane ve etüt eğitim merkezlerinde fiilen eğitim personeli olarak çalışanlardan, 1 Ocak 2014 itibariyle bu iş yerleri üzerinden ödenmiş prim gün sayısı en az altı yıl olanların düzenleme yapıldığı bilgisine yer verdi.
-Destek miktarı çalışma bittiğinde kamuoyuyla paylaşılacak
MEB, özel okula dönüşecek dershanelerde, öğrenci başına verilecek eğitim ve öğretim desteği miktarının sorusunu da çalışmanın Maliye Bakanlığı ile ortak yürütüldüğü ve tamamlandığında kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti.
Bakanlığa, "Temel Lise nedir? Hangi programı uygulayacak, haftada kaç saat ders olacak, Temel Lise'ye bu sene 11. sınıfta okuyan Anadolu ve Fen Lisesi öğrencisi nakil yaptırabilecek mi?" sorusu da yöneltildi. Bakanlık bu soruyu da "Temel Lise, dönüşüm süresince faaliyet gösterebilecek özel ortaöğretim kurumlarının adıdır. 2018-2019 eğitim-öğretim yılı sonunda faaliyetlerine son verilecektir. Temel Lise, her sınıf düzeyinde öğrenci kaydı alabilecektir. Uygulanacak program ile ilgili çalışmalar tamamlanma aşamasına gelmiştir" şeklinde cevaplandırdı.
"Mevcut dershane binamızda 2018/2019 öğretim yılı sonuna kadar herhangi bir düzenleme yapmaksızın Temel Lise olarak hizmet verebilir miyiz?" şeklindeki soru da "Mevcut binanız yayımlanacak olan Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği ve Özel Öğretim Kurumları Standartlarına uygun ise binanızda Temel Lise olarak faaliyet gösterebileceksiniz" bilgisiyle cevaplandırıldı.
"Kurumumuzu 1 Eylül 2015 tarihinde kapatırsak kıdem tazminatı ve diğer hak taleplerini kurumumuzdan mı karşılayacağız?" sorusu da Bakanlık tarafından, "5580 sayılı Kanunun Ek 1. maddesine göre öğretmen unvanlı devlet memurluğu kadrolarına atananlar kurumlarından tazminat talebinde bulunamayacaklardır" şeklinde cevaplandırıldı.
-Mevcut bir çatı altında birleşme devir kapsamında
Bakanlığa yöneltilen diğer sorular ve yanıtları şöyle:
-Farklı bir kurumla birleşerek başvuru yapmak isteyen kurumlar yeni bir şirket kurmadan var olan dershanelerden birinin adı üzerinde birleşebilirler mi?
MEB: Birden fazla dershanenin mevcut bir çatı altında birleşmesi, diğer dershaneler açısından devir olma anlamına gelmektedir. Bu tür bir devir yoluna başvuranlar dönüşüm programına başvurabilir. Ancak 4706 sayılı Kanun 'Aynı ilde birden fazla dershanenin şubesi niteliğinde olmaksızın faaliyet gösteren birden çok dershanenin kurucusunun bir araya gelerek kurdukları şirket tüzel kişiliklerince aynı taşınmaz için müracaat edilmesi durumunda bunların başvuruları öncelikli olarak değerlendirilir' ifadesine yer vermektedir. Buna göre diğer dershanelerin mevcut bir kurucuya ait olan bir dershane ismi altında bir araya gelmesi 4706 sayılı Kanun'un geçici 16. maddesinde bahsettiği içerikteki bir birleşme anlamına gelmemektedir. Dolayısıyla yeni bir tüzel kişilik oluşturmadan bir araya gelen dershaneler mevcut bir dershane ismine devir olarak dönüşüm programına katılabilir ama Kanun'un ön gördüğü irtifak hakkı ve bina kiralamada öncelikli olma hakkını sağlamaz.
-3 yıldan az faaliyet gösteren dershaneler de teşviklerden yararlanmamak koşulu ile dönüşüm programına alınıyor mu?
MEB: 14 Mart 2014 tarihinde faal olan tüm dershaneler dönüşüm programına başvurabilir. 3 yıl şartı dönüşüm programına başvurmak için değil, 4706 sayılı Kanun'un geçici 16. maddesinde yer alan irtifak hakkı ve bina kiralama hakkından yararlanabilmek için gerekli olan süredir.
-Halen faaliyette bulunan Özel Öğrenci Etüt Eğitim Merkezlerinden Özel Okula dönüşmek istemeyen ancak 01 Eylül 2015 tarihinden sonra faaliyetine yine Öğrenci Etüt Eğitim Merkezleri olarak devam edecek kurumların dönüşümü nasıl gerçekleşecektir?
MEB: Özel Okula dönüşmek istemeyen, faaliyetlerine Kanun'un öngördüğü çerçevedeki düzenlemeleri yaparak öğrenci etüt eğitim merkezi olarak devam etmek isteyen, bu nedenle de dönüşüm programına başvuru yapmadan dönüşümünü tamamlamak isteyen öğrenci etüt eğitim merkezlerinin, Kanunun öngördüğü düzenlemeleri yaparak Milli Eğitim Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekmektedir. Milli Eğitim Müdürlükleri kontenjan boyutunu da dikkate alacak şekilde gerekli incelemeyi yaparak Ruhsat üzerinde gerekli düzenlemeyi yapacaktır.
-İrtifak hakkı ve bina kiralama durumundan etüt eğitim merkezleri yararlanabilecek midir?
MEB: İrtifak ve bina kiralama haklarından etüt eğitim merkezleri yararlanamayacaktır. 4706 sayılı Kanunda "Aynı ilde birden fazla dershanenin şubesi niteliğinde olmaksızın faaliyet gösteren birden çok dershanenin kurucusunun bir araya gelerek kurdukları şirket tüzel kişiliklerince aynı taşınmaz için müracaat edilmesi durumunda bunların başvuruları öncelikli olarak değerlendirilir' ifadesini yer almaktadır.
-Aynı kurucuya ait kurumlar için yeni bir tüzel kişiliğe gerek yok
Sitede, açıklamalar kısmında, aynı kurucuya ait birden fazla dershane dönüşüm sürecine ayrı ayrı başvurup her biri farklı kurumlara dönüşebileceğine ilişkin bilgiler de yer aldı. Açıklamalar kısmında şöyle denildi:
"Dönüşüm sürecinde ayrı dönüşüm okulu olan bu kurumlar sonunda tek bir okula da dönüşebilir. Aynı kurucuya ait olan birden çok dershane dönüşüm sürecinde farklı okullar olup, nihai olarak tek bir okula dönüşecekse; başvuru sırasında alınan noter taahhüdünde, kurumların ayrı ayrı dönüşüm sürecinde okul açıp, dönüşüm süreci sonunda tek bir kuruma dönüşeceği ifadesi yer almalıdır. Aynı kurucuya ait bu durumdaki kurumlar için yeni bir tüzel kişilik oluşturmaya gerek yoktur."